Az Ad Astra kiadó a héten megjelent Oszama című regényhez kapcsolódóan egy ingyenes e-bookban három Tidhar  novellát és a regény részletét adta ki, kedveskedve az olvasóknak.

***

Szeptember 29-én EuroSteamCon Budapesten a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. A tervek szerint lesz minden, ami gőzpunk, jelmezektől előadásokon át kiállításig. További részletek az Ekultúrán.

***

Miután a Hugo díjátadó jogsérelmi okok miatt megszakadt, a ustream csapata a héten újra lejátszotta a több mint két órás eseményt, így most bárki megtekintheti.

***

A Hármaskönyvelés eheti adásában az SFmag e-antológiánk második feléről is említés esik. Meg úgy egyébként is: hallgassátok a Hármaskönyvelést!

***

És természetesen az eheti cikkek és blogbejegyzések között is akad még szép számmal, ami a Hugóval foglalkozik. Ebben a hosszú cikkben a Hugóval kapcsolatos problémákat és kérdéseket szedte össze a szerző; Cheryl Morgan arról ír, mi változott az elmúlt évekhez képest illetve milyen érvek szólnak a Hugo ifjúsági kategóriája mellett és ellene.

***

Az idén a Best Professional Artist kategóriában Hugóval díjazott John Picaccio egy cikkben gyűjtötte össze, mely alkotók részesültek korábban ebben a kitüntetésben és hány alkalommal.

***

Mit adott neked Ray Bradbury? Erre a kérdésre válaszolnak magyar sci-fi írók és szerkesztők, köztük az SFmag munkatársai is.

***

Íme pár sci-fi és fantasy könyv, amit gyerekekkel is olvashatnak a szülők – vagy fordítva. Ugyanakkor az Asimov’s honlapján arról olvashatunk, melyek azok a sci-fi művek, ami biztosan halálra rémíthetik a túl fiatal kíváncsiskodókat.

***

A Star Trek alapjaiban határozta meg a sci-fi televíziózást és magát a sci-fi szubkultúrát. Azonban mi történt volna, ha bizonyos dolgok másként alakulnak? A Tor.com összegyűjtött öt meg nem valósult lehetőséget, például egy, a hetvenes években készített második Star Trek sorozat hatását vagy hogy Spock sosem támadt volna fel…

***

Warren Ellis nyitóelőadásának leirata a Valóságfejlesztő konferenciáról. A téma: mit várjunk a jövőről.

***

Eheti interjúk: Charles Tan és a „filippínó-kínai” fantasztikum; Iain M. Banks és Neal Stephenson az SFX-en; emitt beszélgetés Tim Powersszel; itt pedig Cory Doctorowval és Charles Stross-szal.

Podcastek a hétre: Lauren Beukes, a Zoo City írója beszél jövőről és egyebekről; China Miéville a természetfeletti erejéről és a zsánerről; itt pedig egy igazi csemege, felvételek az első World Fantasy Conról, 1975-ből.

***

Mint minden héten, most is születtek „best of” listák:

Az io9 a 12 legjobb háborús történetről ír, köztük a Vének háborújáról, a Végjátékról és a Star Trek Deep Space 9-ról.

Ezen a linken olyan sci-fi regényekről írnak, amelyeket minden fizikusnak el kellene olvasnia: köztük Vernor Vinge-től az A Deepness in the Sky, Heinleintől A Hold börtönében, vagy Poul Anderson klasszikusa, a Tau Zero.

Itt pedig összegyűjtötték a 10 legfélelmetesebb pillanatot Stephen King filmadaptációiból.

***

A Doctor Who univerzuma nem csak a televízióra terjed ki, rádiójátékok és számtalan könyv is ide tartozik. Ezen a linken az újraindult sorozat néhány epizódjának fiktív novellizációit, pontosabban azok borítóit tekinthetik meg a rajongók.

***

Most már szinte biztosan örülhetnek a Whedon-rajongók: Neil Patrick Harris visszatér a zseniális Dr. Horrible’s Sing-Along Blog folytatásában.

***

Ebben az 1985-ös videóban David Pringe (az Interzone akkori szerkesztője és a Science Fiction: The 100 Best Novels című mű szerzője) és a nemrég elhunyt Harry Harrison beszél a science fictionről:

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. Sam_Reed szerint:

    „Ebben az 1985-ös videóban David Pringe”

    Ez sajtóhiba, helyesen „Pringle”

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon