Lezajlott a WorldCon – ilyen minőségében a 70., Chiconként pedig a 7. -, ahol számos dolog történt.

Kihirdették a Hugo-díj győzteseit, amiről külön cikkben is megemlékeztünk (a díjkiosztó közvetítésébe egy kis malőr is becsúszott). Ezzel párhuzamosan a legjobb új szerzőnek járó John W. Campbell-díjat E. Lily Yu kapta. Továbbá bejelentették, hogy új kategóriát hoznak létre a YA regények számára.

A Chesley Awardot, az Association of Science Fiction and Fantasy Artists díját is itt adták át, a díjazottak között találjuk Matthew Stewartot, Julie Dillont és Raoul Vitale-t. Az életműdíjat az idén elhunyt Jean Giraud (Moebius) kapta.

Az ifjúságnak szóló művek között pedig a Golden Duck Award nyerteseit hozták nyilvánosságra, ahogy az alternatív történelmi munkákért adható Sidewise-t is, amit Ian R. MacLeod Wake Up and Dream című regénye és Lisa Goldstein Paradise is a Walled Garden című novellája kapta.

A jövő évi rendezvény, a 3. LoneStarCon San Antonióban (Texas) lesz, augusztus 29. és szeptember 2. között.

***

Múlt hétvégén rendezték meg a DragonCont is Atlantában. Fényképes beszámoló a rendezvényre felvonult jelmezes fanokról (első és második rész), Lou Anders pedig itt ír a találkozóról.

A nagy nyüzsgés közben itt is osztottak ki díjat, a Parsec Awardot, amit hangoskönyvek, podcaset és minden hasonló mű megkaphatja, természetesen ha spekulatív.

***

A Washington Science Fiction Association nyilvánosságra hozta a novelláknak adható Small Press Award finalistáit.

***

Elindult a Galaktika és a FictionKult közös steampunk rajzpályázatának közönségszavazása. A képek a FictionKult Facebook oldalán megtekinthetőek.

***

Idén ősszel is indul szépíró mesterkurzus, ahol többek közt Dragomán György, Grecsó Krisztián, Jókai Anna, Konrád György és Tóth Krisztinától „leshetnek el” ismereteket a résztvevők.

***

A Hugo és a Chicon kapcsán számos cikk született:

Ugyan az idei Hugo díjazottak között többségben voltak a hölgyek, és Ken Liu ázsiai származású, az SF Signal mégis felteszi a kérdést: vajon mikor jön el az az idő, hogy a nem angolszász munkák és szerzők is láthatóvá válnak a Hugo díjkiosztókon és más díjaknál?

Ezen a linken a conon tartott egyik beszélgetés rövid összegzése olvasható, melyben az indiai és kínai sci-fi piac növekedéséről van szó.

Különféle beszámolókat olvashatunk Nick Namatas, Lynne M. Thomas (képekkel) és J. Kathleen Cheney tollából, képes bemutatót kaphatunk Lawrence Persontól, Jeff VanderMeer pedig a Hugo díjátadóról számol be.

***

Gaiman és a rakéta

Neil Gaiman, miután hazavitt egy Hugót az általa írt Doctor Who epizódért (The Doctor’s Wife), úgy döntött, ír még egy részt a sorozathoz.

***

A fantasy a nők zsánere? Nos, ez mindenképpen egy erősen túlhaladott és sztereotip megállapítás, de jó pár klasszikus női fantasy szerző létezik, közülük emelték ki ebben a cikkben a legfontosabbakat.

***

Az SF történetekben nem ritka a harc, a küzdelem kettő vagy több ember vagy más lény között. De melyik harci jelenet a legjobb?

***

És melyik a tíz legszebb szerelmi történet és pár?

***

Takács Boglárka (prezzey) a Locuson ír Zsoldos Péter Gregor Man-trilógiájáról.

***

Meddig gondolkodhatunk tovább zsánerekben? Van még értelme megkülönböztetni a sci-fit és a fantasyt, ragaszkodni a határokhoz és továbbra is így gondolkodni? Érdekes cikk a zsánerek utáni jövőről.

***

Eheti interjúk:

A héten megjelent 10 című SFmag antológia egyik szerzőjével, Adam-Troy Castróval olvasható interjú az Apex Magazine-ban; az SQ Magon Jay Lake-kel; a Locus Online-on pedig a friss Campbell-díjas Lily Yu-val; itt pedig Ken Liuval beszélgettek. Podcast: Alastair Reynolds és George R. R. Martin.

***

A WorldConon azt is eldöntötték, hol lesz a 2014-es sci-fi világtalálkozó: a választás Londonra esett, így a harmadik Loncont 2014 augusztus 14. és 18. között fogják megrendezni. Ráadásul a rákövetkező hétvégén, 22. és 24. között Dublinban tartják a Shamrokont, vagyis az EuroCont. Így a keményfejű sci-fi fanatikusok akár egy hosszú hétvégét is csaphatnak a két Connal a programban. És hogy milyen lesz a londoni WorldCon? Az alábbi videóból minden megtudható:

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 5 hozzászólás.

  1. ati szerint:

    Meg tudjátok mondani mi az a zene ami a loncon alatt megy?

  2. anarion szerint:

    „Az SF történetekben nem ritka a harc, a küzdelem kettő vagy több ember vagy más lény között. De melyik harci jelenet a legjobb?”

    Csak a pontosítás végett, a hivatkozott linken nem annyira a harci jelenetekről, hanem inkább a helyszínül szolgáló helyekről van inkább szó. 🙂

  3. _acelpatkany_ szerint:

    Közben bejelentették, hogy vasárnap, helyi idő szerint este 7-től megismétlik a Hugo-díj átadásának közvetítését ezen a linken:
    http://www.ustream.tv/channel/hugo-awards

  4. Sam Reed szerint:

    Az sima utonállás volt, amit műveltek. Csodálom, hogy következmények nélkül maradt.

  5. _acelpatkany_ szerint:

    ati: én tegnap végigtúrtam az internetet, mire ráleltem: a Scoundrels nevű együttes London című száma.

    anarion: köszönjük a pontosítást!

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon