A legendás hírű Weird Tales magazin, ahol valaha H.P. Lovecraft is publikált, évekkel ezelőtt ismét felvirágzott, köszönhetően Jeff és Ann VanderMeer szerkesztői erőfeszítéseinek. Tavaly azonban új tulajdonos vette meg a lapot, aki azonnal megvált az addigi sikeres stábtól, most pedig újabb botránnyal próbálja elriasztani az olvasók maradékát is.

A nemzetközi felhördülésről sok helyen lehet olvasni, de N.K. Jemisin blogja talán a leginformatívabb összefoglaló.

***

A NASA az idén elhunyt Ray Bradbury emlékére a Curiosity leszállóhelyét az íróról nevezte el.

***

China Miéville beszél a regények jövőjéről a a 2012-es edinburghi World Writers’ Conference-en.

***

Mihai Adascalitei ír a Locuson a román fantasztikus irodalomról.

***

Egy amerikai kutatás arra fókuszált, miként is befolyásolják az olvasmányélmények a valós életünket. Ez a cikk összefoglalja eredményeiket.

***

Az SF Crossing the Gulf podcast sorozatában Karen Burnham és Karen Lord beszélgetnek érdekes és figyelemre méltó fantasztikus írásokról, a legkülönfélébb szempontból: most Greg Egan novelláin van a sor.

***

Megrendelhető az Apex Book of Worls SF 2, benne szeresztő-alapítónk, Kleinheincz Csilla novellája, olyan alkotók művei mellett, mint Lauren Beukes, Hannu Rajaniemi vagy Nnedi Okorafor.

***

Az SF Squeecast tizenötödik részénél tart, amiben Lynne M. Thomas, Elizabeth Bear és Paul Cornell beszélget mindenről, ami SF. Természetesen minden alkalommal van egy különleges vendég is, most Lois McMaster Bujold szállt be a csapatba.

***

Folytatódik a Kirkus Book Reviews cikksorozata a Marssal foglalkozó sci-fikről.

***

SF Signal körkérdés: melyik sci-fi/fantasy szériának van a legjobb lezárása? A Harry Potternek? A Dűnének? Elric sagájának? Vagy Jack Vance varrta el legjobban el a szálakat?

***

Élőben hallgathatjuk meg Amy H. Sturgis író Az Éhezők Viadala és az SF hagyomány (The Hunger Games and the SF Tradition) című előadását. Persze nem ingyen, a program viszont nem hagy kétséget afelől, hogy egy sokrétű és felkészült előadást láthatnak az érdeklődők szeptember elsején.

***

Az SF Signal eheti podcastjában arról esett szó, mi volt a legjobb debütáló regény a zsánerben, amit a résztvevők olvastak.

***

Con csak geek csajoknak? Nos, aki még nem hallott a GeekGirlConról, annak érdemes elolvasnia Teresa Jusino cikkét a rendezvényről.

***

Eddig sem volt egyszerű King a Setét Torony ciklusának mozgóképes adaptációja, és úgy látszik, továbbra sem lesz az, most ugyanis a Warner hátrált ki a projekt mögül.

***

Úgy látszik, az SF fanok szeretik a listákat: itt egy újabb 100-as a legjobb sci-fi/fantasy regényekről.

***

Vámpírok, vérfarkasok, posztapokaliptika, disztópia – mi lehet az új trend a YA művekben? Talán a sellők? Nos, ez még nem is lenne meglepő…

***

Mindig érdekes, ha visszatekintünk, mit gondoltak a sci-fi írók a mára „elérkezett” jövőről. A Gian Freaking Robot 1987 elképzeléseit veszi górcső alá 2012-ről.

***

Szerkesztőségi tagunk, acélpatkány újabb elemzéseit olvashatjuk a blogján: írt az SFmag ingyenes antológiájáról (a tavalyi évben honlapunkon közzétett novellákról).

***

Hogyan válhatunk még jobb íróvá? Például repülőn csak ceruzával írjunk. Legalább is Margaret Atwood tanácsa szerint, de mit ajánl Neil Gaiman vagy George Orwell?

***

Több mint száz fekete szuperhősnőt gyűjtöttek össze itt.

***

Ezen a linken kilenc kihagyhatatlan urban fantasyt ajánlanak nekünk.

***

Eheti interjúink:

Lauren Beukes-szel egy készülő képregénysorozatról, amit Bill Willinghammel, a Fables atyjával közösen készítene; Terry Brooks-szalJane Rogers-szel a The Testament of Jessie Lamb kapcsán; Cronenberg új filmjének kritikája után Harlan Ellisonnal hallgathatunk meg egy interjút; Tim Powers-szel Mark O’Bannon beszélgetett; Ezen a linken pedig John Picacciót faggatták.

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon