Újabb novellapályázatot hirdet parneroldalunk, az LFG.hu Fantasztikus vadnyugat mottóval, amelyre fantasztikus western történeteket várnak a szokásos feltételekkel, 2012. október 31-ig.

***

A sötét sovag – Felemelkedés kapcsán egyre több honlap foglalkozik a Denevéremberrel. A Könyvesblog a figura történetét elemzi és számba veszi a leghíresebb modern Batman képregényt.

***

Áll a bál a kinti sci-fi körökben! Történt ugyanis, hogy a nagy múltú science fiction találkozón, a Readerconon a széles körben ismert fan, Rene Walling szexuálisan zaklatta Genevieve Valentine írónőt. Az eset nagy hullámokat vetett, mivel a Readercon szabályzatától eltérően a tettes csak kétéves eltiltást kapott. Az eset részletei, a sokakat megbotránkoztató ítélet netes utórengési itt olvashatók.

***

A Fumax a Tövisek hercege után hamarosan újabb fantasy-t jelentett meg itthon. Az Árny fia a Fantasy Book Critic szerint 2010 második legjobb fantasy debütálása.

***

N. K. Jemisin egy cikket jelentett meg a blogján a háttérről és identitásról, akár számítógépes játékok, akár regények világában.

***

A San Diego-i Comic Con (SDCC) egyik panelbeszélgetése az epikus fantasyről és a világépítésről szólt. Megszólalt többek közt Christopher Paolini, Brandon Sanderson, Raymond E. Feist, Robin Hobb ill. Patrick Rothfuss is.

***

Ha már epikus fantasy: Daniel Abraham Aiden Moher blogjának vendégeként ír a középkori díszletekről és korhűségről.

***

John Vogt tippei azoknak, akik saját mágiarendszert terveznek.

***

Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő 2012 júliusában hunyt el.

***

Shossana Kessock „mesés” cikke a Disney-féle királykisasszony-archetípusokról és az anti-hercegnőkről.

***

AR-rel az élet – avagy mi történhet, ha a kivetített valóság beépül az életünkbe. Hét perces rövidfilm a jövőről.

***

Elhunyt Gore Vidal. A szókimondó stílusa miatt csak „Amerika rossz lelkiismeretének” nevezett író életműve bővelkedett fantasztikus elemekben.

***

Unstuck kickstarter

A keményvonalas szépirodalom és a keményvonalas SF határmezsgyéjén egyensúlyozó Unstucknak hamarosan elkészül a második száma, a kiadást Kickstarterrel tolnák meg.

***

Deveraux Kickstarter

Az egyik leghatásosabb magyar szerzői képregény, a Deveraux kilép a nemzetközi piacra – ha elég támogatót találnak.

***

Brandon Sanderson néhány napja leadta Az Idő Kereke sorozat befejező kötetének, az A Memory of Light-nak utolsó draftját. Gondolatait a kultikus sorozatról és a befejezés megírásáról egy szép hosszú postban összegezte.

***

Miközben King a Ragyogás folytatását írja, a Warner bejelentette, hogy előzményt forgatnak Stanley Kubrick mesterművéhez.

***

Kubrickról a Ragyogás mellett a sci-fi fanatikusoknak a 2001. Űrodüsszeia ugrik be, és mellé Arthur C. Clarke is. Most nyilvánosságra került Kubrick első levele az íróhoz. (Itt magyarul.)

***

Peter Jackson bejelentette, hogy trilógiává bővíti A hobbitot. A tervek szerint a film A Gyűrűk Ura függelékeiből is feldolgoz majd néhányat.

***

Bryan Singer, az első két X-men film rendezője és az X-men: Az elsők producere megerősítette a hírt, mi szerint a következő film alapjául az Eljövendő múlt napjai c. kétrészes képregény szolgál. Az eredeti történetben egy disztópikus jövőből küldik vissza az X-men egyik tagját, hogy segítsen társainak jobb mederbe terelni a történelmet. Éppen ezért sokan azt találgatják, vajon ezzel összekapcsolják az új szériát a régivel…

***

A The Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films idén is kiosztotta a Saturn Awards-t, többek között a A majmok bolygója: Lázadás és a Super 8 vihette haza az elismerést.

***

Elhunyt Chris Marker francia filmrendező, akinek A kifutópálya (La Jetée) című kisfilmje inspirálta Terry Gilliamet a 12 majom elkészítésében.

***

Interjúcsokor:

Karin Tidbeckkel, a Jagannath írójával; Charles Yu-val, a How to Live Safely in a Science Fictional Universe című könyv szerzőjével; Kim Stanley Robinsonnal a Marsról és a klímaváltozásról és Clive Barker horrorszerzővel. Podcastek: Elizabeth Hand illetve Gary K. Wolfe. A Guardian pedig M. John Harrisont mutatja be olvasóinak.

***

Videóinterjú Jo Waltonnal, a 2011-es Nebula-díjas Among Others szerzőjével:

***

Az alábbi videóban Bruce Sterling beszél a technológiai fejlődés hatásáról a science fictionre:

***

Kikerült az internetre a Doctor Who ősszel induló 7. évadának trailere. Dinoszauruszok, dalekek, síró angyalok és cowboyok, na meg a kék telefonfülke:

***

Végezetül pedig: hogyan kellett volna végződnie a Prometheusnak (vigyázat, spoilerek!):

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. Nihil szerint:

    „Shossana Kessock “mesés” cikke a Disney-féle királykisasszony-archetípusokról és az anti-hercegnőkről.”

    Speaking of which: http://www.themarysue.com/woc-disney-princesses/#0

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon