Talán naivitás, de én még mindig keresem a félelmetességet a horror zsáner különféle produktumaiban. A gond csak az, hogy az évek során hozzáedződtem a borzalmak befogadásához, és emiatt át kell értékelnem magamban, mit is várok el ezen a fronton. Ezért fordulok antológiák és komplex, horror-elemekkel finoman bánó regények felé, és ezért figyeltem fel az American Horror Story nevű új sorozatra, amelynek egyetlen évada egyetlen sztori. Kellően hosszú egy sokrétű történet összeszerkesztéséhez, és nem fárasztja az embert azzal, hogy sokáig próbálja riogatni ugyanazokkal a fordulatokkal. Egy antológiasorozat: kérdés, mennyire fog működni a koncepció a későbbiekben, amikor az új évad szinte új sorozatot is jelent. Még el kell telnie némi időnek, mire megtudjuk; addig is, az első évadot érdemes néhány bekezdés erejéig boncolgatni.

A legfeltűnőbb a címválasztás: American Horror Story (az évadnak nincs alcíme). Csak így, natúr. Nekem bejön ez a kimondottan közvetlen cím, végül is tartalmazza a zsánert, a helyszínt és az antológiás formát is. Viszont nem véletlenül emeltem ki. Jóval többet tartalmaz ez a három szó, mint gondolnánk. Maximálisan érvényesül az „American” és a „horror story” is, a „horror” és a „story” minden értelmében, ha szabad ilyen zavarosan fogalmaznom.

Az első évad „Murder House” története klasszikus amerikai toposzra épül: a kísértetjárta házra. Európában a kísértetek kastélyokba, borospincékbe, könyvtárakba költöznek, de Shirley Jackson, Richard Matheson és Stephen King hagyományában a rossz dolgok Addams Family-kúriákban történnek. Az amerikaiság hatóköre egyébként tovább is elér. Van itt mosolygós, kertvárosi hangulat mögé bújt borzalom, plusz az amerikai keresztény kultúra egyik fő mozgatórugója: a múltban elkövetett bűnök és azok következményei. A szereplők összeválogatása is mintha ezt az amerikaiságot próbálná erősíteni: ránézésre átlagos família, valójában meg igazi freakshow. Az anya terhe, hogy a lehetett-volna négytagú család negyedikjét nem tudta kihordani, az apa múltbeli botlásának keresztjét hozza magával, a lány pedig egyenesen vonzódik a rossz hangulathoz és a deviáns viselkedéshez. A ház, amelybe beköltöznek, első blikkre csak egy rossz emlékeket őrző épület. Aztán felbukkan egy-két fura szomszéd, egy leégett arcú öltönyös fickó, meg egy csomó bizarr bevillanás. Ez eddig nem igazán keltette fel az érdeklődésemet.

A sorozat viszont olyasmit ígér, ami meglepően működőképessé teszi ezt a formulát. A kísértetsztorik általában véletlenszerű rémségekkel ijesztgetnek, vagy egyetlen múltbéli borzalomra vezethetők vissza, amely a véletlenszerű rémségeket okozza. A Murder House évada viszont nem így teremti meg a kísérteteket. A házban a különféle megrekedt lelkek egy az egyben megőrzik a személyiségüket, érzéseiket, ugyanúgy fejlődnek tovább, mint karakterek, és vannak céljaik, vágyaik, amelyeket nem tudtak életük során megvalósítani. Eldönthetik, hogy megjelenjenek-e az élőknek, vagy sem, képesek kárt okozni, de nagyjából semmivel nem tudnak többet vagy kevesebbet, mint az élők (leszámítva azt, hogy eltűnnek/feltűnnek). Egyedül talán a cseléd rendelkezik egy speciális képességgel, miszerint nőknek idős hölgyként jelenik meg (a Sírhant művek-ből ismerős, erőteljesen zavarba ejtő Frances Conroy), férfiaknak pedig csábító, fiatal lányként (Alexandra Beckenbridge). A legjobb, hogy bár különböző generációkból maradtak a házra a kísértetek, a legtöbb élő és halott szereplő valamilyen kapcsolatban áll egymással, és ez egy nagyon komplex és szappanoperákat megszégyenítő karakterjátszmát eredményez… amelynek kereszttüzébe a frissen beköltözött élő família kerül.

Szóval, ijesztő, félelmetes? Nem tudom, mit mondhatnék erre. Őszinte leszek: nem annyira. Máshová kerülnek a hangsúlyok. Az egész inkább egy sötét kirakós játék. Elismerem, hogy a főcím-videoklip eszméletlen beteges és felkavaró a halott csecsemők meg véres szerszámok képeit felvillantó kriksz-krakszban. De valójában ez is egy rejtvény; minden kép értelmet nyer az évad háromnegyedénél. És tükrözi a sorozat vágási stílusát is, ami stilizáltságában egyedi. A vágás kapkodó, kihagyó, egy párbeszédben is mintha egész hosszú másodpercek tűnnének el a vágószobában. Ügyes szimbolika: a néző számára is hiányoznak a megfelelő válaszok, hogy összerakja, mi is a ház, mit is akarnak halott lakói, és hogy hová is tart a sztori. De ez nem is baj, sőt ez adja igazán a történet ízét, és én kifejezetten örültem egy ilyen sorozatnak.

Maga a színészi játék, a díszlet, az egésznek az általános minősége nem haladja meg a közepes-jót, de mégis van az American Horror Story mögött valami üdítő jópofaság, játékosság és önreflexivitás, amitől valahogy mosolyra húzódott a szám egy-egy jelenetnél. Tudom, hogy nem nagy kunszt az egész, mégis, a kellemes apróságok összeadódnak, és egyébként is érezhető gondosság és törődés a készítők részéről. Egyébként nagyon is érdekel, merre visz minket legközelebb a sorozat, még az is előfordulhat, hogy valami jóval sötétebb, jóval igényesebb irányba fordul a jövőben.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: tévésorozat

Eddig 6 hozzászólás.

  1. Justin szerint:

    Nekem bejött a sorozat, végig lekötött az ügyes történet, a fordulatok, a fekete humor, ami azért sosem vitte el paródia-irányba az egészet (sőt, néha szívszorító a sorozat). A vége viszont sajnos nem az igazi – megbocsátom, amiért mindvégig ilyen jó a sorozat, és csak a végén bicsaklik meg, de egy ilyen lezárás azért engem fanyalgásra késztet.
    De ha lesz újabb évad, én biztosan nézni fogom.

  2. solymosgyu szerint:

    be a kukába.

  3. attila szerint:

    solymosgyu:

    No mi van, egyből hazavinnéd?

  4. solymosgyu szerint:

    nem elégetném.

  5. Béla Stark szerint:

    Azért jó lenne megnézni, ahogy DVD-t égetsz.

    Amúgy maga a sorozat érdekesnek tűnik, lehet, hogy megnézem az első részt.

  6. bakou-1 szerint:

    Telitaláltat kritika – magam is hasonlóan éreztem a nézése közben. Tetszett, sötét kirakós…de nehézkesen horror. Ami nem is baj. Én így kedveltem meg.
    Az évad vége viszont egy kicsit…fura?
    Mindegy, várom a következő évadot.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon