21. heti híreink

 ***

Kihirdették a Kurd Laßwitz Preis idei győzteseit. A regény kategória győztese Andreas Eschbach Herr aller Dinge c. regénye lett, melyről mi is közöltünk ismertetőt.

A legjobb külföldi regény díját Paolo Bacigalupi műve, a The Windup Girl (A felhúzhatós lány, Biokrieg) kapta.

***

Érdekes ’50-es, ’60-as évekbeli elképzelések a kábítószerekkel vívott háborúról. Cikk a Paleofuture blogon.

 ***

Közelgő könyvbemutatók:

Könyvhétre jelenik meg Ian McDonald: A dervisház című regénye az Ad Astra kiadótól. A könyvhöz bemutatót is szerveznek, mégpedig június 8-án, a Habibi Shisha bárban. Az eseményen jelen lesz többek között Kleinheincz Csilla szerkesztő, Tamás Gábor, a regény fordítója, és Kánai András moderátor.

Brandon Hackett: Az ember könyve című regénye is a Könyvhéten jelenik meg az Agave kiadó gondozásában. A Könyvhéten, június 9-én, 17 órától a szerző dedikálja a regényt, majd utána való hét csütörtökön pedig könyvbemutató, író-olvasó találkozó kerül megrendezésre az SFmeetup keretén belül.

***

Kínai scifi angolul – ezúttal egy friss összefoglaló arról, hogy hol találunk angolra fordított kínai novellákat és kínai scifivel foglalkozó cikkeket a neten.

 ***

Catherynne M. Valente kihirdette az idei év legjobb – angolra történt –fordításait díjazó SFFTA díj döntőseit.

 ***

Sikeresen felszállt az első kereskedelmi finanszírozású űrhajó (Dragon) a SpaceX Falcon-9-es rakétáján. A gép élelmiszert, vizet és ruhát szállít az ISS űrállomásra, majd (a tervek szerint) a Földre vissza is fog térni.

 ***

Nyilvánosságra hozták az ez évi Deutscher Science Fiction Preis jelöltjeit. Nem lennénk meglepve, ha a Kurd Laßwitz-díjhoz hasonlóan itt is az új Eschbach-regény diadalmaskodna, de várjuk ki a végét!

 ***

Elérhető a Theodore Strugeon emlékdíj döntőseinek listája. A díj honlapján linkekkel teli lista a kilenc műről.

 ***

A rock és a sci-fi találkozása: a kanadai Rushtól soha nem volt idegen a fantasztikus tematika, de ezúttal még közelebb kerülnek hozzá. Kevin J. Anderson ugyanis regényváltozatot ír az idén nyáron megjelenő új Rush-albumhoz, a Clockwork Angelshez. Kíváncsian várjuk. Itt pedig megtekinthető egy steampunk ihletettségű videoklip is.

***

Az SFsignal Mind Meld rovata ismert szerzőket kérdez arról, vajon születnek-e még igazán új ötletek a science-fictionben.

***

A Gollanz rendkívül rövid villáminterjúja Joe Abercrombie-val.

 ***

Sok, részletesen kidolgozott fantasy-világ mágiarendszerének van egy saját, (ál)tudományos belső logikája. Lee Falin sorozata a Ködszerzet-trilógiából ismerős allomanciát járja körül, és próbálja tudományosan megmagyarázni annak hatását.

***

Patrick Rothfuss, A szél neve és A bölcs ember félelme írója hazánkban is ismert lett az elmúlt években. Jo Walton a rajongók kérdéseiből állított össze egy interjút, és némelyikük eléggé mélyre ásott ahhoz, hogy még a szerzőnek is a könyveket kellett segítségül hívnia, mert fejből nem tudta a választ. Az interjú első fele Rothfuss blogján, második fele a Tor honlapján olvasható.

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. dominikblasir szerint:

    Haláli alak lehet ez az Abercrombie, kár, hogy csak ilyen rövid volt az interjú.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon