Az 1992-ben megjelent China Mountain Zhang volt Maureen F. McHugh első regénye, amely nemcsak a James Tiptree Jr. emlékdíjat, a Lambda díjat és a legjobb első regénynek kijáró Locus díjat nyerte el, hanem Hugo és Nebula-jelölést is kapott.

A regény világában Amerikán is átsöpört a kommunista forradalom, a vezető hatalom a gazdag és technológiailag fejlett Kína, a Marson pedig kommunákban élő telepesek szavaznak arról, kik kevésbé egyenlőek az egyenlőknél. Az emberek szórakozásból sárkányrepülő-pilóták idegrendszerére csatlakoznak rá az életveszélyes versenyeken, a hatalom a devianciát és a rendszerellenes gondolkodást szigorúan bünteti, és a vegyes házasságban élő szülők méregdrága génkezelést fizetnek meg, hogy gyermekük minél inkább a kínaiakra hasonlítson.

Az ábrázolt jövő hihetetlenül sokrétű és átgondolt, a leghétköznapibb tevékenységektől kezdve a világpolitika áramlásáig. Nem disztópia, és nem is utópia: egyszerűen csak egy alternatív jövő. Annyi árnyalata, értelmezése, szemszöge van, hogy mentes az ítélkező sarkításoktól. Ugyan a szereplők élete egyáltalán nem könnyű, de a mi világunkban élőké sem az. Küzdelmük, vágyaik, mindennapos döntési helyzeteik a mieinkre hajaznak.

Zhang, a főszereplő egy homoszexuális, Amerikában született kínai félvér, aki szülei anyagi áldozatának köszönhetően tiszta vérű kínainak látszik, és ez előnyhöz juttatja őt ebben a szigorú hierarchiába rendeződött, ugyanakkor egyenlőséget sulykoló világban. Mégis csalónak érzi magát; melegségét és valódi származását egyaránt titkolnia kell. Csak sodródik a világában, amíg rá nem ébred, mi az, amit el akar érni az életében, és végül kitisztul számára a cél.

Ez lehetne egy rendszer ellen lázadó forradalmár története. De nem az. Egy különleges, szerethető és helyét kereső férfi regénye ez, aki Amerikából a sarkkörre, majd onnan az új, fényes Kína egyik neves egyetemére jut, szerelmes lesz, összetörik, majd egy új és fokozatosan kitáruló szépségű munkában találja meg önmagát. Amikor visszatér Amerikába, még mindig ő Zhang, mégis egy új ember, aki emelt fővel jár. A neve is szimbolikus: Zhang Zhongshan, vagyis Csung-san magának Szun Jat-szennek egyik nevét viseli, és egész életében azért küzd, hogy ennek a névnek az árnyékától megszabaduljon.

Zhang történetét egyéb szereplők kisebb történetei egészítik ki, akik ilyen vagy olyan módon mind kapcsolódnak hozzá, ám tőle külön utat járnak be. Rajtuk keresztül bepillantást nyerhetünk egy nap mint nap halállal szembenéző, szponzorok kegyeiért ácsingózó sárkányrepülő-pilóta életébe; végignézhetjük, ahogyan a magányos marsi telepes feladja a magányt egy jövevény és annak kislánya kedvéért, és értük részt vállal a Mars politikájában is; és fájóan igaz és őszinte képet kaphatunk arról, ahogyan a társadalom viszonyul „csúfakhoz” és  „szépekhez”.

Emberi és mindennapokban gyökerező történetek ezek, amelyek mégis összekapcsolódnak és egy fantasztikus és minden részleteiben kidolgozott, egységes világot rajzolnak ki. Minden, amit McHugh leír, hihető: a sport, a politika, az egyetemi élet, a sarkköri kutatások, a marsi telepek és a taoista építészet. Szereplői erősek és magukkal ragadnak – nem hős egyikük sem, mégis fontossá válik mindaz, amit átélnek és amiért küzdenek.

A sci-fi egyik hívószava az „ötlet”, ez mégsem tipikus ötletregény: bár kiváló sziporkák vannak odavetve a háttér vásznára, McHugh nem követi el azt a hibát, hogy előtérbe tolja ezeket, nem kérkedik azzal, milyen érdekes világot teremtett, és ebben talán különbözik férfikollégáitól. Mindvégig szereplőit tartja fókuszban, de a történet perifériáján lassan kibontakozik a megengedő–tiltó hatalom képe, a mindennapokba beleivódó politika, a misztikumtól mentes technológiai fejlődés.

A China Mountain Zhang csodálatos kaleidoszkóp egy másik világból, és egy remek első regény is egyúttal.

Egyéb érdekességek:

  • Maureen F. McHugh több alternatív valóságjátékot írt, többek között a Year Zero-t az azonos című Nine Inch Nails konceptabumhoz.
  • A Lincoln-vonat (The Lincoln Train) című novellája 1996-ban Hugo-díjat kapott.

Linkek:

A szerző honlapja

Maureen F. McHugh blogja

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon