A 47. Nebula-díjkiosztó hétvége, 2012. május 17 és 20. között kerül megtartásra az USA-beli Arlingtonban, és megpróbáljuk ismét kicsit közelebb hozni számotokra a díjért induló írások egy részét.

A regényjelöltek a következők:

Két regényről már írtunk korábban. Most N. K. Jemisin regényével foglalkozunk, ami a tavaly world fantasy díjra jelölt The Hundred Thousand Kingdoms kötettel kezdődő trilógia harmadik regénye.

Sok esetben nem jó ötlet egy trilógiát a harmadik kötet olvasásával kezdeni: de vannak kivételek. N. K. Jemisin olyan ügyesen írta meg Inheritance-trilógiájának zárókötetét, hogy az tökéletesen értelmezhető az előzmények ismerete nélkül is, továbbá minden a sztori szempontjából lényeges részletük kiderült a könyvből.

 Fantasyk esetében az egyik legfontosabb követelmény a konzisztens világalkotás. Előny, ha gazdag, sokszínű a világ, de a lényeg, hogy következetesen, belső szabályainak betartásával épüljön fel. A trilógia világa, habár nem mondanám sokszínűnek, maradéktalanul eleget tesz az elvárásoknak. Ebben a világban az istenek közvetlenül befolyásolják a halandók életét, de a halandók is képesek befolyásolni azok életét. Így történhetett meg, hogy az istenek háborúját követően a Sky városát és a világ nagy részét uraló Arameri család rabszolgasorba taszította az istenek egy részét. A Kingdom of Gods története felszabadulásuk után játszódik.

 Elbeszélőnk Sieh, a gyermekkor és a csínytevések istene, aki összebarátkozik az Arameri család örökösével és testvérével. A barátság megpecsételésének azonban súlyos következményei lesznek: az istengyermek elveszíti halhatatlanságát, a két gyerek is kis híján életét veszti. A szerencsétlenségért Dekartát, a fiút teszik felelőssé, akit egy távoli varázslóiskolába száműznek. Shahar, a lány tíz év múlva az akkor kamaszkorba lépő Sieh szeretője lesz, ám kapcsolatukat tönkreteszik az Arameri család cselszövései.

 Közben titokzatos merénylők szedik áldozataikat az uralkodócsalád tagjai közül, a messzi északon pedig lázadás készül Sky ellen. Azt hinnénk, mindez csak a halandók problémája, ám az istenek is belekeverednek: ideje véget vetni a Nahadoth, Yeine és Itempas alkotta istenháromság közti viszálynak.

 Ahogy telnek az évek, Sieh egyre a helyét keresi: vajon halhatatlansága elvesztésével immár az emberek között a helye? Vagy mégis inkább az elveszett hatalom visszaszerzésére kellene törekednie. És itt van a szerelem is: Shaharban csalódott, de Dekarta iránt olthatatlan vonzalmat érez. El tudja-e fogadni a fiú őt istenként, vagy emberré kell lennie.

 Isteni hatalom emberek kezében, istenek emberi érzelmekkel, a világot felforgatni akaró istengyermekek és lázadók. Nincs egyértelműen jó és rossz oldal. Az Arameri család fejlett civilizációt épített, ám súlyos véráldozatok és zsarnoki kormányzás árán. Itempas megölte ugyan Enefa istenanyát, de ennek nagyrészt Nahadoth dacossága volt az oka. Siehnek pedig gyűlölnie kellene egykori rabszolgatartóit, mégis egyfajta lojalitás fűzi az Aramerikhez.

N. K. Jemisin

A történet középpontjában a vérszerződést kötött hármas, Sieh, Shahar és Dekarta áll. Sieh embernek óriási hatalommal rendelkezik, de az istenekkel már nem veheti föl a versenyt, így többször istenek kiszolgálója lesz. Shahar sokáig eszköz anyja, a család matriarchája kezében, ám később autonóm személyiség lesz, aki a kegyetlenségtől sem riad vissza, ha érdeke úgy kívánja. Dekarta hátrányából – a száműzetésből – előnyt kovácsol: nagy hatalmú varázslóvá lesz, akinek hatalma a démonokéval (félistenekével) vetekszik.

 Említettem a világépítést. Ebben a könyvben nem követik el azt a hibát, hogy a világ ábrázolása elnyomja a történetet, de azt sem, hogy a meseszövés mellett elsikkad a háttér bemutatása. A 600 oldalas könyv lebilincselő olvasmány, méltán került a Nebula-díj jelöltjei közé.

Kapcsolódó linkek:

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 2 hozzászólás.

  1. drex szerint:

    Ezt a trilógiát itthon nem tervezi kiadni valamelyik kiadó? Elég ígéretesnek tűnik számomra.

  2. jakirte_jak_cyr szerint:

    Ígéretes és jól sikerült. A második kötet egy kisebb mélypont, de a harmadik csúcs. Sieh nagyon el lett találva.

    Azóta az írónő lerakott egy kétkötetes sorozatot az asztalra (mostanság jelenik meg) és írni kezdett egy poszt-apokaliptikus fantasy trilógiát.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon