Híreinket az Arthur C. Clarke-díjjal kezdjük, közzétették ugyanis azt a hat regényt, amelyek idén versenyeznek.

Christopher Priest, a Tökéletes trükk (The Prestige) szerzője hosszasan elemzi, mi is a gond az idei jelölésekkel. Bemutatja, szerinte milyen regények hiányoznak érthetetlen módon a listáról, leszedi a keresztvizet a jelöltekről, és elárulja, miért nem szabadna egy szerzőt három megnyert díj után negyedszerre is jelölni.

John Scalzi és Damien G. Walter pedig Priest reakcióján meditálnak hosszasan.

***

Magyarok a tizenkilencedik Spectrum kötetben!

Nyilvánosságra hozták az idei Spectrum kötetben szereplő alkotók listáját. Az alkalmazott zsánerfestészet legjobbjait felvonultató válogatásban több magyart is találhatunk. Tikos Péter és Vass Richárd egy közös alkotással szerepel, de a kötetbe került Havancsák Gyula műve is.

***

Román SF hetünkhöz kapcsolódóan, a cikkek és interjúk összeállításában nagy segítséget adó SRSFF honlapján nem maradt visszhangtalan a téma.

***

The Moon Goose Analogue: ha nem lesz benne semmi hiba, tizenkét év múlva a Holdra megy egy tucat liba.

***

Milyen színű Rue bőre?

Habár Katnissnál működött a whitewashing (az a hollywoodi gyakorlat, amikor egy adaptációnál az eredeti, színesbőrű szereplők helyére rendre fehér színészeket alkalmaznak), a készítők egyes esetekben tartották magukat az írónő elképzeléseihez, nem kis felháborodást okozva a „rajongóknak”. Spoilerektől nem mentes összefoglaló a Publishers Weekly blogján.

***

Brandon Sanderson és a Little Orbit közreműködésében készül a Ködszerzet (Mistborn) videojáték, amely a könyvek előtt néhány évszázaddal játszódik. A játék címe Mistborn: Birthright, a dialógusok és a sztori minőségéről pedig maga az író gondoskodik. A fejlesztők között olyanok is vannak, akik annak idején az eredeti Fallout és Baldur’s Gate játékokon dolgoztak.

***

Vang megérkezett

…legalábbis Olaszországba, de nyáron már Angliában is megtekinthetjük az olasz kamaradarabot, melyben egy különös idegen érkezik Rómába, és csak kínaiul beszél…

***

Már csak ezen a héten tart a 10. Rondo Hatton Award klasszikus horror díj nevezése. Április 1-ig lehet nevezni filmekre, tévésorozatokra, stb., és többek közt az év monsterkidjére. (http://www.rondoaward.com/rondo/rondos.html)

Nevezzük Chellovecket, alias Kollárik Pétert “monsterkidnek!” (www.chelloveck.sfblogs.net)! Ha ismered Péter blogját, lelkes írásait, előadásait a stop motionről, klasszikus fantasztikus filmekről, vagy ismered a szörnymániáját, nevezd őt Te is, és küldd el ajánlásodat a díj honlapján szereplő emailcímre: taraco@aol.com

A “monster kid” a 31-es kategória: a szavazáshoz be kell másolni a díj honlapján található “szavazólapot” az e-mailbe. (Javasolt más kategóriákra is szavazgatni, de természetesen nem kell mindre.)

***

Vasárnap érkezik a Trónok harca második évadjának premierje, magyarul pedig hétfőn láthatjuk, és köszönhetően az HBO-nak, az első részt ismét kódolatlanul lehet majd megtekinteni. Tehát, aki nem rendelkezik HBO-előfizetéssel, az is megnézheti az első epizódot az HBO-n és az HBO HD-n április 2-án 21:55 és 23:05 között. Az első rész feliratos premierjére kerül ekkor sor.

A további epizódok feliratos premierjét minden hétfő este lehet majd megtekinteni. Az első rész szinkronos premierje április 15-én, vasárnap 21:50-kor lesz. A további epizódok szinkronos premierjére ezt követően vasárnap esténként kerül sor. Az HBO minden partnere számára lehetővé teszi, hogy április 2-án 21:55 és 23:05 között kódolatlanul sugározza műsorát, azonban a háztartásokban csak akkor érhető el a kódolatlan adás, ha az adott televíziós szolgáltató erre műszakilag alkalmas.

Addig is, íme egy videóinterjú George R. R. Martinnal.

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon