Hírsaláta, 43. hét

Közzétette: cikkbot 5 hozzászólás

Hírek a fantasztikum világából.

***

Elindult a Könyvmolyképző Kiadó interaktív online irodalmi magazinja. A honlapra a szerkesztő, K. Varga Beáta válogat a beérkező kéziratokból (regények, novellák, mesék), a legjobbak felkerülnek, és később nagyobb eséllyel jelenhetnek meg e-könyvben vagy akár nyomtatásban a Könyvmolyképző Kiadónál. A tehetséggondozás jegyében íróiskolát is hirdetnek.

***

A Karcolat Irodalmi és Művészeti Tehetségkutató Egyesület a 2012-es évre meghirdette a fantasy és a hozzá kapcsolódó társműfajokat népszerűsítő, színvonalas teljesítményt jutalmazó, minőségi kötetek kiadását ösztönző KIMTE Magyar Fantasy Irodalmi Díjat.

A Díjra ajánlható minden, 2011. január 1. és december 31. között nyomtatott formátumban legalább 300 példányban vagy hivatalos e-könyves kiadóknál e-könyves formátumban, magyar nyelven írt és megjelentetett fantasy regény, illetőleg novella. További részletek a Kimte.hu-n olvashatóak.

***

Mától él az Avana Egyesület és az SFportal közös rendezvényének, a november 12-ei Sci-Fi Napnak a honlapja, ahol minden szükséges információt megtalálhatnak az érdeklődők. Az oldal folyamatosan frissül a programok bemutatásával. Fontos megjegyezni, hogy november 26-án Szegeden is Sci-Fi Napot tartanak (ezt a Szefantor csapata szervezi), erről ugyancsak ezen a honlapon szerezhettek információt. A rendezvényeken a hazai sci-fi élet színe-java – így az SFmag gárdája is – képviselteti majd magát. Gyertek minél többen!

***

Az Örökmozgó Filmmúzeum novemberben sci-fi hónapot tart, ennek keretében több klasszikus és új sci-fi filmet levetítenek, köztük olyan ritkaságokat, mint a Hamza D. Ákos rendezte 1942-es Sziriuszt (ami Herczeg Ferenc azonos című írásából készült, és a World SF sci-fi sorozatában olvasható) vagy Kuczka Péter forgatókönyvéből készült Az idő ablakai.

***

Dominikai Szuperman?

Az író, aki geekhőst vitt a szépirodalomba, egy felolvasáson a következő regénye terveiről beszélt. Junot Diáz művében egy, a Dominikai Köztársaságba csöppent földönkívüli szuperhősről olvashatunk. Díjaznánk, ha már megjelenne.

***

Az 1926-ban alapított, és nyolcvan év után megszűnt Amazing Stories magazin ismét feltámad! Steve Davidson megvette a jogokat, és a magazin újraindításán gondolkodik.

***

Az io9 összeszedett pár olyan sci-fit, amelynek szerintük illene megvalósulnia. Olyanokat raktak be, mint aBabylon 5, Kim Stanley Robinson Mars-trilógiája vagy Asimov Alapítványa. És hogy az ellentét is meglegyen, ugyancsak tőlük egy tízes lista azokról a disztópikus művekről, melyek jövőképe szerintük a legerőltetettebb (mint a Harrison Bergeron vagy a Logan futása).

***

És egy lista azoknak, akik szeretnék tudni, milyen jövőt jósolnak a videojátékoknak a sci-fi könyvek.

***

A Tor.com-on megtekinthetőek a The Center for Fiction rendezvénye során elhangzott beszédek és kerekasztal beszélgetések.

***

Interjú Lauren Beukessel. A Zoo City írójával nem más, mint Bruce Sterling beszélgetett.

***

Parsec Awards

Kissé megkésve jelentjük, hogy megvannak a Parsec podcast-díj idei nyertesei. A díj jellegéből adódóan akár most rögtön is letölthetjük a kiválasztott pályaműveket, novellától a regényig. Érdemes nem csak a nyertes művekbe, de a döntősökbe is belehallgatni.

***

Az SF Signal egyetlen képben összefoglalta, amit a horrorfilmekről tudni érdemes.

***

A nemrég vezetőséget váltott Weird Tales magazin új korszakáról tudhatunk meg többet ezen a linken.

***

Még egy cikk a manapság népszerű témában: halott-e a  könyvkiadás, és az e-könyv ölte meg?

***

Rövidke interjú Mike Resnickkel az Alien Contact kötet kapcsán. (Egyébként érdemes végigböngészni az SF Signalt, mert más, a kötetben szereplő alkotók is előkerülnek.)

***

A The Atlantic azzal foglalkozik, mi történhetett, hogy napjainkban nem csak a ponyvákban és a szórakoztató irodalomban, hanem az elit irodalmi művekben is egyre többet találkozhatunk zombikkal és szuperhősökkel.

Ehhez kapcsolódik az SF Signal eheti körkérdése, melyben azokat a mainstream szerzőket keresik, akik írtak vagy ma is írnak fantasztikus műveket. Sőt, a The Guardian honlapján Moira Young írónő arra keresi a választ, miért lehetnek a disztópiák annyira kedveltek a fiatalok körében.

***

Mégis lesz Setét Torony sorozat és film? Az Universal ugyan kihátrált a produkció mögül, ám a jelek szerint az HBO kész finanszírozni a sorozatot. Remélhetőleg a mozifilmeknek is akad gazdája.

***

Most már szinte biztos az Akira film, amit Ótomo Kacuhiro 1988-as kultaniméjéből készítenek. Mint nemrég kiderült, olyan színészek fognak mellékszerepekben feltűnni, mint Gary Oldman vagy Helena Bonham-Carter.

***

Nyilvánosságra került a Végjáték filmváltozat bemutató dátuma: 2013. március 15. Kérdés persze, hogy addig mi fog történni a projekttel.

***

Az író-rendező, Paul Moore beszél a készülő sci-fi filmjéről. A Span című történet szerint az emberiség legfontosabb missziójára küldik a Carybdis űrhajót, de természetesen semmi sem úgy alakul, ahogy elgondolták.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 5 hozzászólás.

  1. Kornya_Zsolt szerint:

    „És egy lista azoknak, akik szeretnék tudni, milyen jövőt jósolnak a videojátékoknak a sci-fi könyvek.”

    Ennek a bejegyzésnek az olvastán igen erős koincidencia-érzésem támadt, úgyhogy mindjárt ki is egészíteném két címmel a listát, egy hazaival és egy angolszásszal. Tegnap délután, hogy behozzam bűnös lemaradásaimat a magyar SF terén, a dugig tömött vonat padlóján üldögélve Csepregi Tamás Szintetikus álom c. írását olvasgattam (az egész könyvet, de itt konkrétan a címadó novellára gondolok). Nagyon ott van. Utána pedig, miután a könyvvel végezve hazaértem, elővettem Jon Courtenay Grimwood Lucifer’s Dragon című regényét magyar fordításban. Elsőre kissé túlzsúfoltnak találtam, de ez talán csak a vonatút élményének utóhatása volt, ma délelőtt már határozott érdeklődéssel lapoztam föl újra. Mindkét könyvet kemény 500 HUF-ért vettem meg a Nyugati pályaudvaron, ahová érdemes kiruccanni, mert a leárazott pultokon igen gazdag a SF-kínálat. (Bár ez nyilván csak a cincogó pénztárcájú olvasóknak örömteli hír, az érintett kiadóknak kevésbé 🙁 )

  2. Kornya_Zsolt szerint:

    „The idea of being able to colonize 25 million worlds is looking more realistic now than it did a while ago, given the rate at which we’re discovering exoplanets.”

    Ez viszont – az io9-ről – bullshit a köbön. Nem kéne összekeverni az űrkutatást az űrutazással.

  3. bobzenub szerint:

    A szegedi rendezvény programterve mikorra várható?

  4. acélpatkány szerint:

    @bobzenub: állítólag ma vagy holnap kikerül.
    Én is csak a saját előadásom címét tudom 🙂

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon