Hírsaláta, 42. hét

Közzétette: cikkbot 1 hozzászólás

 

Híreink az SF világából.

***

Nyilvánosságra került a KIMTE Magyar Fantasy Díj nevezési és értékelési rendszere. A szöveggel kapcsolatban több észrevétel is született K. Varga Beáta (onsai) és László Zoltán (sezlony) blogján.

***

A Népszabadság Online futólag megemlékezik a Valóraváltó pályázaton győztes SFportal magyar szerzők külföldi kiadásának ötletéről is.

***

Az Avana Egyesület és az SFportal 2011. november 12-ére Sci-fi napot szervez. Helyszín a Budapest Jazz Klub, ahol többek között előadások és kerekasztal beszélgetések lesznek a sci-fi minden területéről. A részletekről a facebookon értesülhetnek az érdeklődők.

***

Ahogy korábban hírt adtunk róla, megújult a Fiction Kult fantasztikummal foglalkozó honlap, most részletesen megtudhatjuk, miben is áll a változás.

***

Iain M. Banks regényéből, A játékmesterből (The Player of Games) készült hangoskönyv bekerült a Galaxy Award finalistái közé. Nem mellesleg pedig hamarosan magyarul is megjelenik egy újabb Bank, a 2008-as Anyag (Matter) az Agave Kiadó gondozásában.

***

Érdekes és ötletes portrékat nézhetünk végig híres SF szerzőkről, mint H. P.Lovecraft, Asimov vagy Harlan Ellison.

***

Dan Simmons egy különleges ajándékkal örvendeztette meg rajongóit: egy „kisregény-szerűséget” közölt a honlapján.

***

A héten újabb interjút olvashattok William Gibsonnal és Richard Morgannel, valamint az SF Signal Barry M. Malzberggel beszélgetett a Galaxy Projektről.

***

The Wall Street Journal online felületén több könyv kapcsán a sci-fi jövőjéről elmélkedik a cikk szerzője. Vajon milyen hatása van a sci-fi iránti csökkenő keresletnek, és maguk az alkotók hogyan alakítják szeretett zsámerüket?

***

Mi a baj az űrrel?

Tom Murphy esszéjében elmagyarázza, miért nem érdemes az űrbe vágynunk.

***

A New York Comic Conon Brandon Sanderson, Peter Brett, Phillipa Ballantine és más szerzők a fantasy jelenlegi helyzetéről beszélgettek. A fő kérdés az volt, hogy a Trónok harca sikeréből mit is lehet levonni a tematikára vonatkozóan.

***

Murakami Haruki új könyvei már-már eseményszámba mennek, így nem csoda, ha 1Q84 című új regénye kapcsán a The Guardian interjút készített a szerzővel. A történet első két kötete ráadásul a világpremierrel egy időben, október 25-én magyarul is megjelenik a Geopen Kiadónál, aki kíváncsi, itt beleolvashat a könyvbe.

***

Az SF Signal szokásos körkérdésében a legérdekesebb társadalmakat kereste a fantasztikum világában.

***

Jack Campbell, Taylor Anderson és Myke Cole beszélt arról, hogyan is adaptálják a valós katonai akciókat és jellemzőket a sci-fi és fantasy történetekbe.

***

Milyen lehet Dél-Afrikában fantasztikus irodalmat írni? Erre a kérdésre próbál választ adni a World SF blog cikke.

***

Ez a cikk pedig újra arról a témáról szól, amit előszeretettel hoznak fel a fantasztikummal kapcsolatban: minden fikciós mű egy kísérlet arra, hogy megértsük a világot.

***

A Clarkesworld októberi számában arról olvashatunk, milyen szépségek is rejlenek a független sci-fi filmek világában.

***

A Lightspeed pedig két képzőművészt, Francoise Beuzelint és Falk Haenselt mutatja be.

***

Néhány hír a fantasztikus filmek és sorozatok világából: a Watchowski testvérek visszatérnek a sci-fihez, Matt Reeves, a Cloverfield rendezője is beszáll a Twilight Zone film munkálataiba, sorozat készülhet a Zombielandből, lehet hogy lesz Bryan Singer rendezte Battlestar Galactica film és már készül az élőszereplős, amerikai Akira film az 1986-os Otomo kult-animéből.

***

Végezetül pedig a szokásos videók: elsőként Cristopher Nolan és a Star Wars:

 

 

Ezen a videón pedig Willam Shatner „előadásában” hallgathatjuk meg a Queen Bohamian Rhapsody-ját. Csak erős idegzetű fanoknak!

 

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. Nihil szerint:

    Ajjaj, Shatnertől én a Rocket Mant hallottam, és az… hát, oda tényleg kellettek az erős idegek!

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon