Hírsaláta, 41. hét

Közzétette: cikkbot 2 hozzászólás

Híreink az SF világából

***

Huszonkettedik alkalommal rendezik meg a képregénygyűjtők nagy közös bazárját, a Képregénybörzét. A vasárnapi alkalomra rengeteg új SF témájú képregényt időzítettek a kiadók, de a türelmes böngésző megtalálhatja régi kedvenceit is.

***

Az új (angol nyelvű) Korongvilág-regény, a Snuff megjelenésének apropóján Sir Terry Pratchettel nem más, mint Neil Gaiman készített hosszú és alapos interjút.

***

Elindult az SF enciklopédia

Még csak bétaváltozat, de már használható a hamarosan több, mint hárommillió szót tartalmazó, angol nyelvű online lexikon. Érdemes kipróbálni, az ismerkedést pedig kezdhetjük a magyar vonatkozású szócikkek egyikével is.

***

Ken Liu amerikai szerző újabb, Staying Behind c. novellája a Clarkesworldön hasonló témát dolgoz fel, mint amelyet a magyar közönség Brandon Hackett A poszthumán döntés c. regényében már megismerhetett, de természetesen az aspektus teljesen más. Érdemes elolvasni.

***

Megjelent a Swords képregény

A magyar alkotók színes munkája egy klasszikus fantasyvilágba kalauzolja el az olvasókat. Lovagok, mágia… és természetesen sok-sok kard.

***

Munkatársunkkal, a Perdido, az Amerikai istenek és a Walking Dead fordítójával, Juhász Viktorral készített interjút az Ekultúra.

***

Paul Verhoeven, a Robotzsaru, az Emlékmás és a Starship Troopers rendezője szerint a 3D olyan megszokottá fog válni, mint anno a színes film, és éppen ezért minden sci-fi mozinak 3D-ben kellene készülnie.

***

Tovább gyűrűznek a British Fantasy Award körüli események: Graham Joyce, a British Fantasy Society elnöke lemondott pozíciójáról. Hogy pontosan mi állhat a döntés hátterében nem tudni, de vélhetően köze van az idei díjazottak körüli vitáknak is.

 

***

Nem csak Afrikában és Ázsiában készülnek megmosolyogtató (vagy épp szörnyűséges) filmplakátok: itt egy csokorra valót találhattok orosz, kézzel rajzolt plakátokból, köztük olyan filmekét mint a Mátrix vagy a Terminátor.

***

Vernor Vinge már 30 éve dolgozik együtt James Frenkellel, erről emlékezik meg a Tor.com. Vinge Hugo-díjas A Fire upon the Deep című 1992-es, zseniális sci-fi regényének folytatása éppen a napokban jelent meg egyébként angol nyelven.

***

Nehéz humoros írásokat készíteni, talán ehhez nyújt némi segítséget Laura Resnick cikke.

***

Mi az élvezetes a különös sztorikban, a weird fictionben? Talán erre is megkapjuk ma a választ.

***

A Troopers rohamosztagosai ezúttal az űrállomás szuperkomputerével keverednek összetűzésbe.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 2 hozzászólás.

  1. Sam Reed szerint:

    Megjegyzések:

    1. A Zórád Ernő kötet jó hír.
    2. Az enciklopdiában a Hungary címszó sajnos ugyanaz szar, mint a 2. kiadásban.
    3. Vernor Vinge természetesen nem 30 éve ír sf-t, tekintve hogy 1965-ban már megjelent a New Worlds-en. Mint az idézett blog első mondatában olvasható, 30 éve dolgozik James Frenkellel.

  2. acélpatkány szerint:

    Köszönjük, javítjuk a hibát.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon