Hírsaláta, 40. hét

Közzétette: cikkbot 2 hozzászólás

Partneroldalunk, az LFG.hu „Mágia-maffia” elnevezésű jeligés novellapályázatán második helyezést ért el az SFmag egyik szerkesztője, Kleinheincz Csilla. Első lett Szabó Zsolt, harmadik Havasmezői Gergely. A nyerteseknek gratulálunk!

Az első három helyezetten kívül több novellát közönségszavazásra bocsátott az LFG szerkesztősége, ezeket folyamatosan töltik fel a honlapra. Csilla novellája itt olvasható.

***

Klapcsik Sándor angolul

A magyar SF-kutató szakkönyve, Liminality in Fantastic Fiction: A Poststructuralist Approach címmel két hét múlva jelenik meg angolul. A szerző doktori munkájának könyvváltozata Gaiman, Lem és Dick munkáit járja körül.

***

Az Imagine internetes írói közösség magazinjának őszi számában beszélgetnek a Fantasztikus kéziratok éjszakájáról az azon részt vett írók.

***

A British Fantasy Society a nemrég megrendezett FantasyConon nyilvánosságra hozta az idei British Fantasy Award nyerteseit: a legjobb regény Stan Stone Demon Dance című könyve lett, azonban az írónő visszaadta a regény díjat, és csupán a Fool’s Gold című novellájáért neki ítélt díjat fogadta el. Ráadásul Stephen Jones szerkesztő a blogján jó pár dolgot kritizált mind a Con, mind pedig a díj kapcsán.

***

Nyomdába került, és két héten belül megjelenik az Új Galaxis 18. száma, benne többek között az SFmag két szerkesztőjének, Kleinheincz Csillának és Lőrinczy Juditnak, valamint stábunk egyik szerzőjének, Sümegi Attilának egy-egy novellájával (Fehér elefántEngedd a kondort; Fénytelen járatok). Az antológiában jelennek meg az idei Preyer Hugo díjas novellák is.

***

Az Agave Kiadó engedélyével Kindle-re tölthető az újonnan kiadott és újrafordított Tükör és Füstből A nászajándék c. novella .prc formátumban. A novella az SFportal honlapján e linken is elolvasható.

***

A Fantasy Magazine interjút közölt Richard K. Morgannel, az SFWA honlapján pedig Eric James Stone-interjú olvasható.

***

Legjobb fordítások angol nyelven

Idén is várja a jelölteket a Science Fiction and Fantasy Translation Awards, vagyis minden olyan SF címre kíváncsiak, ami 2011-ben jelent meg angol nyelven. Nem csak jelölni érdemes, rendszeresen átfutva a jelöltek listáját, biztos találunk magunknak érdekes olvasnivalót.

***

Ingyenes Open your Eyes

Októberben ingyenesen letölthető Paul Jessup regénye pdf formátumban. Aki pedig közvetlenül az e-könyvolvasójára szeretné megvenni, az jutányos áron megtalálja a művet az összes nagyobb e-könyvesboltban.

***

Emlékszel még, milyen volt először látni a Star Warst? Drew McWeeny, a HitFix egyik filmkritikusa arról számol be, milyen volt, amikor először mutatta meg a gyerekeinek A birodalom visszavágot, és milyen hatással volt rájuk a film nagy fordulata.

***

Cronenberg új Légy filmet akar forgatni? Legalább is azt nyilatkozta a kanadai direktor egy interjúban, hogy folytatást kíván készíteni 1986-os filmjéhez.

***

Sorozat készül Lev Grossman The Magicians című fantasy regénye alapján, a forgatókönyvet az új X-Men film társírói, Ashley Miller és Zack Stentz jegyzi majd.

***

Neal Stephenson egy esszében ír arról, szerinte mi a sci-fi írók feladata, és hogy erre ideje lenne ráébredniük a szerzőknek.

***

Megújult a Fiction Kult fantasztikummal foglalkozó honlap. Hogy miben áll a fejlesztés, itt elolvasható. Legfrissebb cikkükben pedig interjút közölnek Kornya Zsolttal.

***

Az SF Signal több érdekes cikket is leközölt a héten. Jason Sanford a military sci-fik politikai kérdéseiről, Jamie Todd Rubin a sci-fi esetleges új Aranykoráról, Simon Haynes a „junior science fiction” eltűnéséről, Stina Leicht a young adult könyvek közt terjedő dark vonulatról ír. Utóbbi nagy témához kapcsolódik Greg R. Fishbone cikke arról, hogyan is érdemes fiatalok számára sci-fit írni.

***

A csillagok nincsenek is olyan messze, mint gondolnánk – legalább is Vernor Vinge sci-fi szerző szerint, aki a Tor.com-on osztja meg az űr felfedezésének jövőjéről a véleményét.

***

Végül három videóval zárjuk eheti hírsalátánkat. Az elsőn George R. R. Martin beszélget Peter Orulliannal.

A másodikon William Gibson beszél mindenféléről, persze főleg írásról és sci-firől.

Utolsónak pedig egy 15 perces Ben Templesmith képregénysorozata alapján készült amatőr kisfilmet nézhettek meg.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 2 hozzászólás.

  1. szs szerint:

    „A négy kritikus meglepően barátságos volt…”

    A Fantasztikus kéziratok éjszakáján nem öten voltunk az SFMagtól? Vagy valamelyikünk nem volt barátságos? 🙂

  2. onsai szerint:

    Az biztos te voltál. 😀

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon