2011. július 24-én nyílt meg a Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galériájában az LFG.hu kilencéves művészeti aloldalának jubileumi kiállítása. Az ünneplés apropója a 3000. kép feltöltése volt, de aki megtekinti az oldalt vagy a kiállítást – ez utóbbira augusztus 6-ig van lehetőség –, az meggyőződhet róla, hogy a mennyiség mellett a minőség is a gyűjtemény erényei közé tartozik.

Egy vallomással kezdem beszámolómat: sosem tudtam rajzolni vagy festeni, egyáltalán, ha létezik botkezűség, e hiányosság biztosan jellemző rám. Így aztán nem volt sosem indíttatásom, hogy képekkel fejezzem ki gondolataimat, aminek logikus következménye lett, hogy a művészi technikák iránt sem tanúsítottam számottevő érdeklődést: minek foglalkozzak olyan valamivel, aminek a megvalósítása teljesen reménytelen számomra? Aki tehát ebben a cikkben szakmai elemzésre számít tőlem, csalódni fog. Persze az, hogy a szó minden értelmében laikus vagyok, nem jelenti azt, hogy nem kedvelem a képzőművészetet. Ahogy az irodalmi műveket sem csak írók és kritikusok élvezhetik, a festmények, szobrok és egyéb műalkotások hatást gyakorolnak szemlélőjükre, akkor is, ha az nem tudja megítélni, mekkora munka van a műben. No, és sokszor az egyszerűbb alkotás jobban megragadja a néző képzeletét, mint a hiperrealista kompozíció.

Buttinger Gergely: Haegemonia

Buttinger Gergely: Haegemonia

Kapcsolatom a fantasztikus képzőművészettel egy mesekönyvvel kezdődött. Talán 8 éves lehettem, amikor ajándékba kaptam Benedek Elek A csudafa című könyvét, Jaschik Álmos illusztrációival. Talán ott éreztem először, hogy a képek kaput nyitnak egy másik, varázslatos világra. És valami hasonlót éreztem ma, az ART.RPG.hu kiállításán is.

Ahogy felmegyünk a lépcsőn a kiállítás folyosójára, mindjárt mesebeli szörnyek fogadnak bennünket: Hartmann Krisztián kisplasztikái, melyek – nyilván nem véletlenül – engem a katedrálisok vízköpőire emlékeztetek. Mellettük Lőrinczy Judit Nagy reményeink című olajfestménye látható. Mindezek máris messzire vezetnek a kinti esős nyárközéptől. Ahogy a továbbiakban is hol más planétákon, hol más világokon teszünk látogatást. Vannak itt részletek sci-fi univerzumokból (pl. a Boros-Szikszai kettős vagy Buttinger Gergely művei), klasszikus hősi fantasy motívumok (pl. Ruzsinszki Zsolttól), manga figurák (Vincze Andreától). Engem legjobban mégis a mesék világához visszanyúló, előszeretettel ornamentikát alkalmazó festmények ragadtak meg, így Cserny Tímea, Körmendi Ágnes és Lipták László alkotásai, de nem lehet elmenni szó nélkül Kovács Roland képeinek borongós világa mellett sem. Két képpel emlékeznek meg a szervezők a tavaly autóbalesetben elhunyt Zsilvölgyi Csabáról, aki nem csak művészként, hanem az alkotóközösség meghatározó személyiségeként is nagy hatást gyakorolt pályatársaira.

Minden kiállítás egyben felfedezőút is. Különösen igaz ez azokra, amelyek sok szerzőtől sokféle művet vonultatnak fel, és maga az SF, különösen a fantasy sokszínűsége tovább fokozza ezt az érzést, hiszen ahány alkotó, annyi univerzum tárul fel a látogató előtt. Stílusokban, technikákban is igen sokfélét vonultat fel a kiállítás, hiszen a közös téma semmi esetre sem köti meg a művész kezét az alkalmazott eszközöket illetően.

 

Cserny Tímea: A Rézhegyek Királynője

Cserny Tímea: A Rézhegyek Királynője

Javaslom mindenkinek, hogy ha teheti, látogasson el az ART.RPG kiállítására. Aki már ismeri a képeket a weboldalról, az végre teljes pompájukban csodálhatja meg őket, aki nem, az pedig igen színvonalas válogatást kap a hazai fantasztikus képzőművészet kínálatából. Bízom abban is, hogy a fantasztikum rajongóinak táborán kívülről is vonz majd látogatókat a tárlat, így a tágabb nagyközönség számára is betekintést nyújtva a „fantasy art” kincsei közé.

Zsilvölgyi Csaba: Hídfő Teaház

Zsilvölgyi Csaba: Hídfő Teaház

Ha pedig valakinek annyira megtetszett egy kiállított alkotás, hogy legszívesebben haza is vinné, arra is van esélye, ha kedvez neki a szerencse, az LFG.hu ugyanis a kiállítás végén három szerencsést kisorsol, akik egy-egy festménnyel vagy grafikával lesznek gazdagabbak (a játékon való részvétel feltételei itt olvashatók). A tárlat mindennap 11 és 19 óra között tekinthető meg.

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: társművészetek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon