Steven Spielberg idén, úgy tűnik, sci-fis hangulatba került. Nemrég mutatták be a Super 8 című filmet a mozikban, amit J. J. Abramsszel közösen hoztak össze, ősszel jön a Terra Nova című időutazós-dinós (és kicsit Avataros) nagyköltségvetésű sci-fi sorozata, és júniusban útjára indult a Falling Skies, ami egy posztapokaliptikus, idegen inváziós sorozat.

Ami miatt az egyszeri sci-fi rajongó Spielberg producerségén és a Vészhelyzet Carter dokija, Noah Wyle főszereplésén túl érdeklődéssel várhatta a Falling Skiest, az a trailere és a kiszivárogtatott első 5 perc volt. Elegáns és hangulatos kezdés, ahogy gyerekrajzok alatti gyereknarráció vezet be bennünket a történésekbe, a Földet leigázó idegen invázióba.

„Az iskolában voltam, amikor a hajók jöttek… Megölik a felnőtteket, és elfogják a gyerekeket…”

Ami miatt viszont óvatos gyanakvással kezd neki az ember, az a sokadszorra elmesélt tucatfelütés: az idegenek megtámadták a Földet, leigázták, és az emberiség már megint a túlélésért küzd. Persze, ebből még akármit ki lehet hozni, főleg ha a sorozat atyja Robert Rodat forgatókönyvíró, akinek a nevéhez a Ryan közlegény megmentése (és a Mel Gibson féle Hazafi) fűződik.

Az idegenek támadnak, néhány nap alatt megsemmisül az összes ország katonai hadereje, megszűnik az áramellátás, az emberek nagy részét is megölik. A sorozat hat hónappal később indít, és egy háromszáz fős, katonákból és civilekből álló túlélő csoport életét, küzdelmét követhetjük nyomon. Tom Mason, a Bostoni egyetem egykori történelemtanára az invázió során elvesztette a feleségét, míg három fia közül az egyiket, Bent elfogták az idegenek, és több más gyerekkel együtt egy szerkezettel megbéklyózták és rabszolgaként dolgoztatják őket. Tom mindent megtenne, hogy kiszabadítsa Bent, de ugyanakkor a túlélőcsapat érdekeit is szem előtt kell tartania, ráadásul a másik két fiára is vigyáznia kell.

A pilot viszonylag ügyesen indít, a kezdeti, szükséges információk a karakterekről nagyon szépen belesimulnak a párbeszédekbe, bemutatják a csoport katonai vezetője, Weaver kapitány (Will Patton) és a civilek érdekeit képviselő Tom közötti ellentétet, kapunk néhány harci jelenetet, és felvezetik a főbb szereplőket.

Nem lenne rossz, de aztán lassan egyértelművé válik, hogy az egész mégsem az igazi, a sorozat ugyanis több sebből vérzik. A koncepció első problémája, hogy minden elemét láttuk már valahol, egy dekányi eredetiséget nem sikerült hozzátenni a megszokott klisékhez, kezdve onnan, hogy az idegenek a gerincoszlop idegpályáira szerelt alkarnyi eszközökkel szereznek mentális kontrollt a gyerekek felett. Ezt az ötletet Robert Heinlein 1951-ben megírta a Puppet Masters című regényében (magyarul Élősdiek címmel jelent meg), amiből 1994-ben még film is készült. (A különbség annyi, hogy Heinleinnél az idegenek csendben próbálják meg az emberiség felett átvenni a hatalmat.) 1958-ban készült a Brain Eaters című scif-fi horror, szintén hasonló ötlettel, aminek készítőit a mindenkit plágiummal vádoló Heinlein be is perelte, és végül szép összeget gombolt le róluk.

Az idegenek nyolclábú pókszerű lények, akik mecha-testőrök kíséretében mászkálnak a felszínen, ki tudja, miért. A biztonságra nem sokat adnak, és azt sem tudni, hogy egy nyolclábú lény miért gyártana magának kétlábú gépezetet (lehet, hogy sok Mechwarriort vagy Battletechet olvastak/játszottak). Vannak hatalmas űrhajók minden nagyváros felett, mint a Függetlenség napjában, vagy a nagyon rossz „V”-ben, a különbség ezúttal annyi, hogy ezek négy lábon állnak, nem pedig lebegnek. Ráadásként van két vicces, fekete srác golyótölteléknek a pilot részben, lehet fogadásokat kötni, hogy mindkettőt likvidálják-e, vagy ha nem, akkor melyiket. (És ha már Függetlenség napja, a harmadik részben Tom ugyanúgy vonszol végig egy idegent, mint Will Smith a Függetlenség napjában, csak dumálás nélkül.)

A sorozat második problémája a logikátlanság. Az idegenek az eddigiek alapján annyira buták, hogy el nem tudom képzelni, hogy miként foglalták el a Földet. Időnként mintha még a rádiókapcsolatot sem ismernék, az emberek könnyedén lopakodnak körülöttük, üldözni ugyanis nem szoktak, fejlett technológiájuk pedig láthatóan kimerül az űrutazásban és a rossz sci-fi filmek/könyvek olvasásában. Van egy jelenet a pilotban, amikor főhőseink élelmet akarnak lopni egy raktárból, ahol szembetalálják magukat egy őrt álló, idegen mechával. Elmenekülnek, de másnap újabb tervvel visszamennek, ahol úgy vár ott továbbra is a mecha, mint a ’90-es évek pc-s játékainak NPC-i, amik csak akkor lőttek, ha túl közel ment hozzájuk a játékkarakter.

Rengetegszer fordul elő, hogy egy szereplő szembekerül egy mechával, de az mégsem lő azonnal, csak a „megfelelő” fáziskéséssel, időt hagyva, hogy a főbb karakter elmeneküljön. Az ötödik ilyen jelenet után ez már komolytalanná válik. Aztán például az idegenek a megbéklyózott gyerekekkel gyűjtetnek fémet, pont a gyerekekkel, amikor ott van rengeteg erős, felnőtt férfi. És sajnos sokáig lehetne még sorolni a hasonló, illúzióromboló jeleneteket.

A legnagyobb probléma azonban mégsem a fentiekkel, hanem a karakterekkel van. A jó karakterek egy gyengébb, logikátlanabb, kevésbé eredeti történetet is elvisznek a lábukon, mert a nézőt érdekli a karakterek sorsa, aggódni kezd értük, ezáltal bevonódik a történetbe. A Falling Skiesban nem igazán érdekes egyik szereplő sem, unalmasak, beleszürkülnek az eseményekbe, vagy szimplán idegesítőek. Így nehéz odakötni a nézőt.

Összességében a Falling skies az első néhány rész alapján nem túl meggyőző. Tele van túlzott hősiességgel, utolsó pillanatban megmeneküléssel, bölcs beszédekkel, túlcsorduló családi jelenetekkel és érdektelen karakterekkel. Még lehet bizakodni, hogy talán kinövi ezeket gyermekbetegségeket, és felvillant valami eredetiséget és drámát, de tartok tőle, hogy ehhez túl nagy változások kellenének. Persze, az is lehet, hogy pont ebben rejlik az ereje is, hogy semmi újat nem ad. Mindenesetre már zöld utat kapott a második évad, újabb 10 résszel, ami jövő nyáron várható. A kritikák is megoszlanak a sorozat kapcsán, de a legintőbb jel a nézői értékelés, ami messze a kritikáké alatt van.

Érdekességek:

  • Magyarok márpedig mindenhol vannak. A harmadik részben is van egy nagyon vicces magyar utalás, jelezve, hogy a stábban is lehetett néhány magyar. Aki tervezi megnézni a sorozatot, ugorjon egyet, mert spoileresen elmesélem:

    Egy elvileg séf foglalkozású rab az ételt fikázza a szakácsnak, mondván, „senki nem rak paprikát a csirkébe. Mi maga, magyar?” E
    z volt a legszórakoztatóbb jelenete a résznek.

Linkek:

Falling skies az imdb.comon

A hivatalos oldal

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: tévésorozat

Eddig 9 hozzászólás.

  1. solymosgyu szerint:

    kasza lesz.

  2. vinitor szerint:

    hülye kérdés, de van ez már magyarul?

  3. Hackett szerint:

    vinitor:
    Tudtommal még nem, viszonylag friss, júniusi bemutatású a sorozat.

  4. elmerenges szerint:

    Egy későbbi részben felötlik a kétlábú mech-ek kérdése, csak nem nagyon fejezik be. Viszont azt megválaszolják, hogy miért a gyerekeket béklyózzák meg: ez egyfajta terror. Nem akarok spoilerezni, egy későbbi részben is hatalmas erkölcsi akadályt állítanak a szereplők elé a gyerekek.

  5. bakospeter szerint:

    Hackett: Az idegenek a Spielberg féle Világok Harcában sem az eszükről voltak híresek. Kicsit a velociraptorokra emlékeztettek az Őslényparkból.

  6. bakospeter szerint:

    Van egy olyan megérzésem, hogy sajnos ez is a
    rétestészta típusú sorozatokhoz fog tartozni amelyek sehová sem tartanak. Bár remélem kellemesen csalódunk.

  7. Hackett szerint:

    „Van egy olyan megérzésem, hogy sajnos ez is a
    rétestészta típusú sorozatokhoz fog tartozni amelyek sehová sem tartanak. Bár remélem kellemesen csalódunk.”

    Szerintem a második évad egyben az utolsó is lesz. Kivéve, ha nem villantanak valamit. Mondjuk, én már feladtam.:)

  8. raves szerint:

    Én az első negyedóra után feladtam. Ugyanaz, mint a Walking Dead, csak rosszabb.

  9. bakospeter szerint:

    Én inkább a Riddick harmadik részét várom. Eddig az első kettő nekem nagyon tetszett.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon