Az olyan sorozatoknál, melyek egy fő karakterre épülnek, viszonylag ritka, hogy akár egy egész évad legemlékezetesebb és legszerethetőbb figurája az állandó mellékszereplő legyen. Az ilyen mellékalakokat sokszor szeretjük, de hát mégsem az ő show-jukról van szó, általában nem ők viszik a prímet. A lassan Magyarországon is egyre nagyobb rajongótáborral rendelkező Doctor Who sorozat negyedik évadjával azonban éppen ez történt.

A Doktor és Donna Noble

Kedvenc Doktorunk ismét egyedül vág neki a kalandoknak. Azonban újra összetalálkozik Donna Noble-lel, akit még menyasszonyként ismert meg két évaddal ezelőtt egy különszámban. Utazásuk alatt ellátogatnak Pompejibe, i. sz. 79-be, találkoznak Agatha Christie-vel titokzatos eltűnése előtt, de járnak a világegyetem legnagyobb „könyvtárvadonjában” és Éjfél emberek számára halálos sugárzással terhes drágakő-bolygóján is. Az évadzáró három epizód pedig minden kérdéses szálat lezár és elegyengeti az utat az új Doktor érkezése előtt.

Nem túlzás azt állítani, hogy az új Doktorok legjobb évét zárhatjuk ezzel a 13 résszel. David Tennant és a Doktor figurája itt talált legjobban egymásra, minden gesztus, érzés és „allons-y” a helyén van, a színész pedig legjobb formájában szalad és oldja meg a problémákat. Az egyes epizódok írói is eltalálták a tökéletes egyensúlyt a tizedik Doktor és a cselekmény között. Minden epizódban van könnyedség, de megvan az a mélység is, amiben az Idő utolsó Ura személyiségének rétegei, felelősségvállalása, múltja és érzelmei kitárulkozhatnak. A „Midnight” c. rész sötét, szűk helyen játszódó tökéletes kamaradarabjában felvállalja Henry Fonda „dühös emberét”, a „The Doctor’s Daughter”-ben újabb fátyol lebben fel az igazi személyiségéről, míg a „Silence in the Library” dupla epizódjában a saját jövőjével is megbirkózik az árnyékok támadása mellett.

Agatha Christie

Mindezt a kitűnő mellékalakok csak tovább árnyalják azon túl, hogy önmagukban is élő, lélegző emberek. Gondoljunk csak a „The Fires of Pompeii” régiséggyűjtő márványkereskedőjére (akit az Egy kis gubancban mesterit alakító Peter Capaldi formál meg), aki minden egyes földrengés alkalmával riasztja az egész családot az értékes mellszobrok és vázák megóvására, vagy a „Planet of Ood” kopasz gyártulajdonosára, aki a családi örökséget akarja megóvni, de végül egészen másképp alakul a sorsa. Ezek az apró mozzanatok támogatják a sorozat alapvetően humanista, emberközpontú és optimista hangulatát.

Noha az tudvalévő, hogy a BBC soha nem dolgozik hatalmas költségvetéssel, ami különösen igaz volt a klasszikus sorozat kezdeteire, a pénzhiány is talán ebben az évadban tűnik fel a legkevésbé. Talán ez lehet az oka, hogy alapvetően kevés számítógépes trükkel dolgoznak, de valószínűbb, hogy a történet izgalmai mellett nem jut idő a technikai hiányosságok felett merengeni. Persze ebben az is sokat segít, hogy nem kell WC-pumpákat bámulnunk (bocsánat az apró bennfentes poénért).

River Song és a Doktor jövőbeli naplója

De ki is ez a Donna Noble, aki miatt ténylegesen billentyűzetet ragadtam? Mint ahogy említettem, menyasszonyként ismertük meg a „The Runaway Bride” című epizódban, ahol még meglehetősen idegesítő volt. Mire azonban a Doktor társa lett, gyökeres változáson ment keresztül. Ha feminista, de legalábbis női szemmel nézzük, üdítő látni végre egy olyan karaktert a főhős mellett, aki nem szerelmes belé, okos, talpraesett, nem arra vár állandóan, hogy megmentsék, hanem cselekvően részt vesz az eseményekben a kezdetektől fogva. Az életét a Doktor mellett képzeli el, de egyenrangú társként, akinek minden képessége megvan ahhoz, hogy méltó legyen az időutazó tisztségéhez. Már az első részben árulkodó volt az, hogy maga kereste utazónkat, mert kutatni és kérdezni, és igazi örömmel (és sok-sok bőrönddel) üdvözölte azt, hogy útitárs lehet. Ugyanakkor, ahogy egy nézőtársam megjegyezte, talán valóban ő szenved a legtöbbet a megújult sorozat hősnői közül: nem csak elfogják és megkötözik, de élete egy jelentős részét újra kell élnie, teli balul sikerült emlékekkel, de egy alkalommal a valósnak gondolt életéről derül ki, hogy csupán a virtuális realitásban következett be. Végig a Doktor mellett állva részt vállal annak felelősségéből, átérezve azt a súlyt, ami egy olyan lélekre nehezedik, aki könnyen élet és halál urává válhat. Anélkül, hogy az évadzáró epizód fordulatait elárulnám, ki kell emelnem, hogy Donna igazi tragikus hősként hagyja el ezt a világot, anélkül azonban, hogy ennek tudatában lenne. Sorsában könnyen magára ismerhet mindenki, aki jobb sorsa vágyik, de azonban mégsem valósulhat meg.

Remélem, ezt a kis ismertetőt elolvasva sokaknak kedve támad ahhoz, hogy megismerkedjenek nem csak az utolsó Idő Lorddal, de annak szerethető társával, Donnával is. Lehet, hogy elsőre furcsa lesz ez a világ, de aki a mainstream amerikai sorozatokon kívüli világra is kíváncsi, annak mindenképpen érdekes tapasztalatot fog nyújtani, és talán lesz benne olyan érték is, amit minden egyszeri néző magával tud vinni. Az okos és nem szájbarágós tanulságok, a szerethető hősök és a változatos kalandok kicsiket és nagyokat egyaránt elvarázsolnak. Érdemes próbát tenni Anglia legfontosabb sci-fi sorozatával!

Benkő Marianna

Hasznos információk:

  • A Donna Noble-t alakító Catherine Tate Nagy-Britannia egyik leghíresebb komikája, 2004-től saját show-t vezetett. A Doctor Who-ban nyújtott alakításáért TV Quick Award-dal jutalmazták.
  • Bár több epizódot is jelöltek Hugóra a 4. évadból, a kategóriában a Dr. Horrible Sing-Along Blog című film lett a győztes.
  • Ebben az évadban tűnik fel először az Alex Kingston alakította River Song, aki később fontos szerephez jut a sorozatban.

Hasznos linkek:

A negyedik évad a TARDIS Index File-on

Catherine Tate az imdb-n

A The Catherine Tate Show honlapja

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: tévésorozat

Eddig 7 hozzászólás.

  1. Crei szerint:

    Az évadzáró részek viszont itt a leggyengébbek. Sokkal az Eccleston féle évadzáró.

    Szerintem.

  2. solymosgyu szerint:

    szerintem meg az évadzáró jó. Mármint a film. Utána jön az 5. évad. Tv-nuku.

  3. Meglivorn szerint:

    Donna pont azért jó, mert végre egy ‘asszisztens’ aki nem epekedik a Doktorért, teljesen más, bizonyos értelemben egyelőbb a viszonyuk.
    Ugyanakkor a „ki szívott többet” kategóriában sztem Martha erősen vezet, főleg az utolsó, meg nem történt évével 😀
    Az évadzáró 12-13. rész pedig epic. Lehet, hogy függetlenül nézve nem állja meg a helyét, és aki nem szereti a „pumpákat” annak nem jön be, de ott Davies szavaival tényleg 40 év történelme jön össze, és aki a 4 évadot végignézte, annak kész katarzis.

  4. _acelpatkany_ szerint:

    Hát, a „ki szívott többet” dologban Donna egy élettel vezet (spoiler alert!).
    Az évadzáróban a dalekok nagy rablása és Davros viszik a prímet, a többi annyira nem volt jó, a 3. évad vége sokkal ütősebb. Kicsit tényleg osztálytalálkozós. Ilyen szempontból Tennatn igazi fináléját, a The End of Time-ot sokkal jobbnak tartom, remek lezárása a tizedik Dokinak (kivéve a „végiglátogatjuk az összes szereplőt” dolog, az annyira nem illett ide). Külön plusz pont, hogy a Mester itt végre tényleg igazán jól összerakott (a 3. évadban ne sikerül elég ütősre a figurája).

  5. crei szerint:

    Spoiler

    Én nagyon reménykedem a most futó szezonban. Szerintem nagyon jó a háttérsztori, ha Moffat nem hozza megint össze a Doki összes ellenségét a hatás miatt, hanem tisztességesen elvarrja a jelenleg lebegtetett szálakat, akkor óriási lehet. Mert lássuk be, a Pandorica egy hülyeség volt. Cybermenek, dalekok, Sontariak stb. egy helyen. Ugyan már.

  6. Studebaker szerint:

    A cikk végi hasznos információkat kijavítva: a The Catherine Tate Show 2004 óta megy. Eddig 3 évada volt, és 2009-ben volt egy karácsonyi különrésze a Nan’s Christmas Carol, amiben mellékszereplőként feltűnik David Tennant is.
    Emellett, ha jól tudom első komikus műsor, amiben szerepelt az a Big Train c. sketch show 2. évada, amelynek egyik főszereplője Simon Pegg.

  7. _acelpatkany_ szerint:

    Köszönöm az észrevételt, bizonyára azzal a különrésszel kevertem össze, javítottam.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon