24. heti hírek, érdekességek az SF világából

***

Ma kezdődik Stockholmban az Eurocon (június 17-19.), a legnagyobb európai sci-fi találkozó, amelyet minden évben máshol rendeznek meg. Az idei díszvendégek: Elizabeth Bear, Ian McDonald, John-Henri Holmberg és Jukka Halme, de a vendégek között olyan nevek is megtalálhatók, mint Charles Stross, Cheryl Morgan, Hannu Rajaniemi és persze a svéd SF színe-java. Az előadások és beszélgetések svéd és angol nyelven folynak.

***

Folytatódik a női SF írók láthatatlanságáról és jelentőségéről a beszélgetés szerkesztők és szerzők részvételével, ezúttal Nicola Griffith ötlete alapján, amely új, Joanna Russról elnevezett elismerést alapítana azok számára, akik tudatosan tesznek azért, hogy a sci-fit író nők ne kerüljenek indexre.  (A figyelmes olvasó egyik szerkesztőnk nevét is felfedezheti a beszélgetésben!)

A beszélgetés másik folyománya a nők által írt SF műveket laudáló SF Mistressworks oldal.

***

Az Underland Press és Jeff VanderMeer összeállít egy könyvet, amely a 30 legjobb sci-fi és fantasy világot mutatja be. Mi kerüljön bele? A Dűne, a Star Wars vagy Középfölde világa? Ezen a linken ti is jelölhetitek három kedvenceteket.

***

Salman Rushdie scifisorozatot ír!

Rushdie-től sohasem állt messze a fantasztikum, az viszont nagyszerű hír, hogy az író egy scifi-tévésorozaton dolgozik. A The Next People (A következő emberek) a Showtime számára készül, majdnem nagyjátékfilmes költségvetésből, a szerző jelenleg épp a nyitóepizódot írja.

***

Sir Terry Pratchett felkészült az utolsó lépésre.

Sajnos elérkezett ez az idő is. Anglia legnagyobb fantasztikus írója már régóta hangoztatja: nem adja meg Alzheimerének azt az esélyt, hogy elragadja tudatát. „Csak két dolog akadályoz meg [abban, hogy elküldje a jelentkezését a svájci, eutanáziát biztosító Dignitas klinikára]: az egyik, hogy csináltam ezt a filmet, a másik, hogy ott az a rohadt könyv, amit még be kell fejeznem.” – idézi a szerzőt a Guardian a Terry Pratchett: Choosing to Die fesztiválvetítése utáni sajtótájékoztatóról.

***

William Gibson 1993-ból.

A Neurománc-filmhírek egyik pozitív hatása, hogy előkerült egy újabb Gibson-interjú. Fél órányi utazás a múltba, amikor a kiberpunk nagyapja még kiberpunkot írt.

***

A British Library honlapján érdekes kérdéseket tettek fel hét sci-fi írónak/újságírónak, köztük China Miéville-nek, Lauren Beukesnek, az idei Arthur C. Clarke-nyertes Zoo City szerzőjének, vagy éppen John Gribbinnek. Többek között arra voltak kíváncsiak, melyik science fiction mű gyakorolta rájuk a legnagyobb hatást, melyik fiktív technológiai újítás szeretnék viszontlátni a való életben, vagy éppen melyik sci-fi karakter bőrébe bújnának bele a legszívesebben. A videókat itt  lehet megnézni.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon