A 23. hét híreivel, érdekességeivel jelentkezünk az SF világából

***

Eric James Stone That Leviathan, Whom Thou Hast Made című elbeszélése, amely Nebula-díjat nyert, nagy port vert fel sci-fi körökben – a jelek szerint nem csak a Zsoldos-díj képes indulatokat kiváltani, és bizony máshol is megkérdőjelezik a döntést. Az egész a Locus novellaklubjával indult, amely véleményeket kezdett összegyűjteni az elbeszélésről, ám ahogy egyre többen olvasták el a kérdéses novellát , úgy gyűrűzött ki a felháborodás a Twitterre (a #whalerape hashtag alatt megtalálható a vita, a kiragadott mondatokkal együtt).

A kifogásokat David Moles összegzi. Olvastad a novellát? Egyetértesz a kritikákkal? Vagy nem baj, ha az író leírja, hogy „A napbálnák számára a méret igenis számít”?

***

A Guardian 500-as könyves toplistája újra előhozta a nők láthatatlanságának kérdését. Nicola Griffith és Cheryl Morgan összeszedik, miért probléma a jelenség. Nekünk annyi a hozzáfűznivalónk, hogy az általuk kárhoztatott 1:24 említési arányhoz képest a hazai Zsoldos-díj 0:24 arányban került nőhöz.

***

Magyarország és Budapest 200 év múlva – pályázat meghosszabbítás!

A KIMTE felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy a Budapest 200 év múlva címet viselő művészeti pályázata, a beérkezett közönségigények figyelembevételével, azonos feltételek mellett, de módosított témakörrel meghosszabbításra került. A módosított határidő: 2011. 09.30.

A pályázat témaköreiről, a díjazásról, és a különböző kategóriák beküldési feltételeiről a Karcolat Egyesület honlapján lehet tájékozódni.

***

Megjelent az első olyan science fiction/horror regény, amely a bantu nyelvek közé tartozó chiShona nyelven íródott. Az Egyesült Királyságban élő zimbabwei szerző, Masimba Musodza regénye már amazon Kindle-en elérhető.

***

Kihirdették a sci-fi és fantasy képzőművészeti díjakra esélyes művek listáját. A Chesley Award finalistái ezen a linken megtekinthetők.

***

Kihirdették a cseh Sci-fi, Fantasy és Horror Akadémia díjat is. Vigyázat, csak csehül olvasható a hír!

***

Közben szomszédunkban, Romániában is többeket díjaztak a zsánerből a Román Nemzeti Könyvvásár alkalmával. A Galileo Awardot kapott művekről itt olvashatsz (angolul).

***

A Technology Review közzétette 10 kedvenc hard science fiction regényének címét.

***

Isaac Asimov még az internet kora előtt élt és alkotott, de szerencsére a korabeli tévéinterjúi fennmaradtak az utókor számára, és mint minden, ezek is elérhetőek az interneten.

Egy négyrészes dokumentum film Asimovról és gondolkodásáról.

És egy kétrészes előadása Hogyan mentsük meg a civilizácónkat? címmel.

***

Interjú olvasható Jean-Claude Dunyach francia íróval a 2010-es Utopialesről, immár angolul.

***

Érdekel a maláj horror? Kis összefoglaló a The Portalon.

***

Kihirdették a 2011-es Theodore Sturgeon díjra jelölt művek listáját. A díjat az adott év legjobb novellájának osztják ki.

A jelölt novellák:

Mamoths of the Great Plains – Eleanor Arnason

Under the Moons of Venus – Damien Broderick

The Maiden Flight of McAuley’s Bellerophon – Elizabeth Hand

The Sultan of the Clouds – Geoffrey A. Landis

Flower, Mercy, Needle, Chain – Yoon Ha Lee

Ghosts Doing the Orange Dance – Paul Park

Dead Man’s Run – Robert Reed

Troika – Alastair Reynolds

A Letter from the Emperor – Steve Rasnic Tem

The Night Train – Lavie Tidhar

The Things – Peter Watts

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon