Arjen „Anthony” Lucassen nem hétköznapi jelenség – persze melyik rockzenész az? Nem csak az teszi érdekessé, hogy egyidejűleg öt bandát irányít, hanem az is, hogy időről időre egy-egy konceptlemez erejéig kiváló zenészeket és énekeseket trombitál össze. A mi szemünkben pedig a legizgalmasabb tény, hogy Star One nevű együttesének valamennyi száma a sci-fi filmtörténet egy-egy klasszikusát dolgozza fel.

Az 1960-es születésű Lucassen a Vengeance együttes gitárosaként kezdte, de igazán ismertté az Ayreon néven kiadott rockoperák tették. Nem olyan művekre kell gondolni, amelyeket könnyen színpadra lehetne állítani, viszont általában minden szerepnek egy-egy énekes felel meg és történetet mesélnek el. Az Ayreon lemezeinek története is sci-fi vagy legalábbis űropera. Az Into the Electric Castle-ban például egy földönkívüli tanulmányozza a különböző történeti korokból kiragadott szereplőket egy különös fantasyvilágban, a Universal Migrator főhőse pedig egyenesen az utolsó élő ember, aki egy Mars-kolónia virtuális valósága segítségével tekinti át az emberiség történetét.

Arjen Lucassen

Arjen Lucassen

Az Ayreon-lemezek zenéje a progresszív rock hagyományait követik, de inkább az Asia-Journey vonalára kell gondolni, mint a Genesisére vagy a Pink Floydéra, vokálcentrikus, viszonylag könnyen emészthető zene ez sok billentyűvel. Említettem már, hogy neves zenészekkel szokott együttműködni, nos, játszott már Lucassennel Bruce Dickinson (Iron Maiden), Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering), Sharon den Adel (Within Temptation) és James LaBrie (Dream Theater) is.

De ideje rátérni cikkünk tulajdonképpeni tárgyára, a Star One-ra. Amikor 2002-ben kijött a Space Metal, valószínűleg maga Lucassen sem tudta, hogy a csapat még máskor is össze fog állni, ám az öt énekessel (feltétlenül megemlítendő Russell Allen a Symphony X-ből és Floor Jansen, korábban az After Forever tagja) felálló együttes lemeze sikeresnek bizonyult, és a bemutatkozó lemezt koncertlemez, koncert-DVD, majd 2010-ben egy újabb lemez is követte.

A bemutatkozó lemez borítója

A bemutatkozó lemez borítója

Mit is hallhatunk a lemezeken? Zeneileg nagyjából ugyanazt kapjuk, amit az Ayreonban, a szövegek viszont igazi csemegék a sci-fi rajongóknak. Mivel nem a filmek „hivatalos” feldolgozásairól van szó, kimondottan izgalmas volt figyelemmel kísérni, ahogy az angol nyelvű Wikipédián a rajongók folyamatosan azonosították az egyes dalokat. Az első lemez talán legerősebb száma az Eye of Ra, amely a Stargate játékfilm alapján készült, de igen erős a Dűne ihlette Sandrider is. A filmsorozatok nem kaptak nagy teret, de a nyitó Set Your Controlsban megemlékeztek a Ki vagy, Dokiról és a Blake’s 7 is szerepet kapott az Intergalactic Space Crusaders című, címéhez méltóan komolytalan, de igen fülbemászó dallamú nótában. Van a kínálatban még többek közt Star Trek (Song of the Oceans), Alien (Perfect Survivor), 2001:Űrodisszeia (Starchild, magát HAL-t hallhatjuk) és persze Csillagok háborúja (Master of Darkness) is.

Victims of the Modern Age

A Victims of the Modern Age borítója

Bár nem volt rossz lemez a Space Metal, nem érte el az Ayreon-albomok színvonalát. Nem lehet ezzel a váddal illetni a 2010-es Victims of the Modern Age-et, ami igazi csemege a prog rock kedvelőinek. Fülbemászóbbak a dallamok, keményebb a zene: egyszerűen ütősebb anyag. Klasszikus filmekből is maradt még: személyes kedvencem a Menekülés New Yorkbólt feldolgozó 24 Hours, de igen erős a címadó (pontosabban a címtől egy „s” karakterrel eltérő), Mechanikus narancs-témájú szám is, hogy a Majmok bolygója-sorozat előtt tisztelgő Human See, Human Do-ról ne is beszéljünk. Megemlítetik a Mátrix (Digital Rain), a Serenity (Earth That Was), Az ember gyermeke (It’s Alive She’s Alive We’re Alive) és a Tizenkét majom (Casandra Complex) is. Az albumot a Szárnyas fejvadászról szóló, ahhoz hangulatában is remekül illő It All Ends Here zárja, de figyelmet érdemel a bónuszlemez is, ahol Az útról (As the Crow Dies), az 1984-ről (Nineteen Eighty-Four), a Logan futásáról (Lastday) és a Gattacáról (Closer to the Stars) emlékezik meg Lucassen.

A Star One (és az Ayreon) lemezei ajánlottak sci-fi és rockrajongók számára, kötelezek mindazoknak, akik mindkét csoportba beletartoznak.

Linkek:

Arjen Lucassen weboldala

A Victim of the Modern Age kedvcsináló videója

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: társművészetek

Eddig 3 hozzászólás.

  1. noro szerint:

    Ennek majd alkalomadtán utánanézek

  2. Envoy szerint:

    Engem is érdekel! Tetszett az ismertető.

  3. stb szerint:

    The Eye of Ra első meghallgatásakor majdnem felmondták a szolgálatot a záróizmaim a többé-kevésbé hirtelen meglepetésként ért gyönyörűségtől. Az összes többi alkalommal már csak majdnem majdnem.
    Jó néhány erőteljes számuk van, megéri belehallgatni.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon