Hírek, érdekességek az SF világából a 16. héten, nem csak G. R. R. Martinra fókuszálva.

***

Az origo.hu-n interjú olvasható a spanyol Félix J. Palmával Az idő térképe című időutazós regényéről, amit be kellett csomagolnia, hogy sikeres lehessen: „Spanyolországban a sci-fi nem érdekli az embereket, én viszont nagyon szeretem. Épp ezért, amikor nekiláttam a regénynek, az volt a szándékom, hogy első látásra ne tűnjön sci-finek. Amikor az olvasó már belelendült a történetbe, akkor szűrődjön bele észrevétlen a sci-fi elem.”

***

Az Ekultúra.hu Kornya Zsolttal közölt egy interjút, amelyben az ismert fantasy szerzővel a műfordításról beszélgetnek.

***

Továbbra is az interjúknál maradva: Krzysztof Varga, aki korábban megjelent Turulpörkölt című könyvével vált ismertté idehaza, most új regénye, a Műmárvány síremlék című, „sci-fibe burkolt” regénye kapcsán mesél az Origo.hu-n. Nem kimondottan sci-firől, de szó esik lengyelekről, magyarokról, közös közép- és kelet-európai világunkról.

***

Az io9 lelkendező kritikát jelentetett meg China Miéville áprilisban megjelent első science fiction regényéről.

***

Ahogy az tematikus hetünkből következően várható volt, a Hírsaláta sem nélkülözheti G. R. R. Martint, három hírünk is van vele kapcsolatban.

Elsőként az, hogy a szerzővel interjú olvasható a Guardianban.

Az HBO az első rész premierje után berendelte a Trónok harca második évadát, ahogy arról Martin beszámol (not a) blogján.

A filmsorozat világában történő tájékozódáshoz (vagy inkább elveszéshez) ad segítséget a bő háromezer szócikkel rendelkező on-line enciklopédia, a Wiki of Ice and Fire. Ha nem félünk a spoilertől,v iszont hirtelen nem ugrik be, hogy X éppen kicsoda és miért utálja Y-t, csak pár kattintásra van a válasz – sajnos főleg csak angolul, de francia- és orosztudás birtokában is lehet kutakodni.

***

Új Gaiman könyv az Agave kiadótól májusban! Ez pedig nem más, mint a Farkasok a falban című mesekönyve lesz. A történet egy Lucy nevű kislányról szól, akinek az a legnagyobb félelme, hogy farkasok élnek a házuk falában, és nagyon nem szeretné, hogy kijöjjenek onnan, mert akkor mindennek vége. A szülei sajnos nem hisznek neki, így igen szörnyű kalandba keverednek, amikor a farkasok valóban kijönnek a falból. A mesekönyv Dave McKean különleges rajzaival van illusztrálva. Várható megjelenés: május 19.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon