Áprilisi előzetes

Közzétette: cikkbot 7 hozzászólás

Itt a tavasz, és „közeleg a tél”. Április 17-én (idehaza 18-án) az HBO bemutatja George R. R. Martin hatalmas sikerű fantasy sagájának, a Jég és Tűz dalának első könyvéből, a Trónok harcából készült tévésorozat első részét. Monumentális alkotás várható, az HBO nem szokott fukarkodni a költségekkel, elég csak a Rómára, vagy a Carnivale-ra gondolni, ahol minden apróság a korhűség látszatát volt hivatott erősíteni. A Trónok harca pedig a fantasy irodalom legjelentősebb alkotásainak egyike, sokak szerint még A Gyűrűk Uránál is kiemelkedőbb regényciklus, és méltó helyre került az HBO-nál.

Sokunknak szintén nagy kedvence a Trónok harca, ezért úgy gondoltuk, hogy az áprilisi tematikus hetet a sorozatnak, Westeros világának és Martinnak szenteljük, így rengeteg Trónok harcával kapcsolatos nyalánkság várható, na és hatalmas meglepetések is. Csak győzzétek kivárni! 🙂

Rengeteg minden történt márciusban, az SFmag elismertsége a külföldi írók körében egyre nő, kaptunk már Theodore Sturgeon-díjas novellát is, és olyan nevektől várhatók írások az oldalon, mint Ursula K. Le Guin, Alastair Reynolds, vagy Robert Charles Wilson, hogy csak néhány nagy nevet említsünk. Áprilisban ezúttal Steve Stanton és Péterfi András novelláját olvashatjátok a hónap első, illetve második szerdáján.

Továbbra is várjuk a magyar szerzők írásait, folyamatos pályázatunkat itt találjátok. A könnyebb olvashatóság kedvéért a novellákat igyekszünk többféle formátumban (pdf, epub, prc) letölthetővé tenni, 2011 végén pedig a novellákból ingyenes e-könyv formátumban válogatást adunk közre.

Márciusban rengeteg mindenről írtunk, mindenekelőtt egy hetet szenteltünk a steampunk tematikának, több steampunk alkotás ismertetésével, a magyar steampunk közösség bemutatásával, és a steampunk irodalom lehetőségeit fejtegető, valamint a steampunkot  körüljáró esszékkel.

És hogy mi várható áprilisban?

Lesz a fent említett Trónok harca hét, és lesz Könyvfesztivál is, amely a sci-fi rajongók számára ritka csemegének ígérkezik, ugyanis hazánkba látogat Robert J. Sawyer, világhírű sci-fi író, a Flashforward és számos egyéb regény alkotója. Ennek apropóján megjelenik az 1995-ös, Nebula-díjat nyert regénye is, a Lélekhullám. Sawyer április 16-án, szombaton délután fog dedikálni a Millenáris parkban, a K5-ös Galaktika standon. Gyertek el minél többen, ritkaság, hogy egy neves amerikai/kanadai science fiction író hazánkba látogasson.

Ezen felül lesznek Brandon Sanderson, C. S. Lewis, Neal Stephenson, Philip K. Dick, Alastair Reynolds, Audrey Niffenegger, Jo Walton és még sok más író könyveiről ismertetők, felelevenítjük Karek Čapek klasszikus sci-fi színművét, a R.U.R.-t, aminek a science fiction a robot szót köszönheti, olvashattok új novellákat és egy esszésorozatot a totalitárius művészetről. Lesznek játékok is, és közeleg a mozis szezon  is rengeteg sci-fi filmmel, amikről igyekszünk megírni a véleményünket.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 7 hozzászólás.

  1. nimandi szerint:

    Wow, Martin, Le Guin, Wilson, Könyvfesztivál, és már a tavasz is eljött, jó hónap lesz ez!

  2. Hackett szerint:

    A Le Guin és Wilson novellák viszont még nem áprilisban jönnek. A Wilson interjú már készülget, az még beleférhet ebbe a hónapba.

  3. Envoy szerint:

    Az év végi e-novelláskötet valóban válogatás lesz, vagy minden itt megjelent novella belekerül?

  4. hanna szerint:

    @Envoy: Minden novella belekerül, amelynek az írója engedélyezte az antológiába gyűjtést (eddig szerencsénk van, mert még a nagy nevek is szívesen ráálltak). Reméljük, hogy a tartalomjegyzékében az összes novella szerepelhet.

  5. Envoy szerint:

    Örülök neki! 🙂

  6. vackor szerint:

    Jelentem, hogy a Trónok harcából kedvcsinálónak megtekinthető az első 14 perc:

    http://www.tor.com/blogs/2011/04/watch-the-first-14-minutes-of-game-of-thrones

  7. Nihil szerint:

    Nem akarok vészmadárkodni, de valahol olvastam, hogy a Varjak lakomájából és a Sárkányok táncából gyúrják össze a negyedik évadot. Oké, előbb induljon be – bár a regimentnyi rajongót elnézve nem látom, miért ne -, de ha Martin ilyen ütemben folytatja az írásait, akkor bizony jó hosszú szünet lesz, míg eljő a tavasz…
    Ne legyen igazam, de ha marad ez az ütem, akkor 2016-ra jön ki a „The Winds of Winter”, amikor már az ezen a regényen alapuló ötödik évadnak el kellett volna kezdődnie, és akkor hol van még a „A Dream of Spring”? Bevallom, én speciel nem várom annyira ezt a sorozatot, de azt remélem, hogy ad egy löketet Martinnak, és az 5-6 év hiátusokból 2-3 évnyit farag le.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon