Hírsaláta, 12. hét

Közzétette: cikkbot 2 hozzászólás

12. heti SF hírek, érdekességek következnek.

***

Az io9 Szilárd Leó tudományos és sci-fi írói munkásságából is szemezget.

***

Dubravka Ugrešić horvát írónő Baba Yaga tojást rakott című műve nyerte a rangos James Tiptree díjat. A díj kitüntetettjeit azokból a zsánerművekből választják ki, amelyekben kitüntetett szerepet kap a genderkérdés. Ugrešić regényében egy cseh gyógyfürdő gőzében keveredik a nőiség, az öregség és az örökké élő legenda.
(A szerzőtől magyar nyelven is olvashatunk az Európa és a L’Harmattan kiadó jóvoltából, reméljük, ez a regénye is hamarosan megérkezik.)

***

Pratchett újból a képernyőn! Ezúttal nem regényadaptáció készült, hanem az Ankh-Morpork-i Őrség mindennapjai pillanthatunk bele. Hogy pontosan milyen sorozatot kapunk, az még csak most formálódik – a linken egy ötletparádéba pillanthatunk bele, amelyben maga Pratchett is részt vesz.

***

A Strange Horizons olvasói megválasztották 2010 legjobb írásait a honlapon megjelentek közül. Olyan nevek szerepelnek a listán, mint Theodora Goss, John Kessel, Sandra McDonald vagy Saladin Ahmed.

***

Fényképes ki-kicsoda összefoglalót tettek közzé a közelgő Trónok harca sorozat bemutatója alkalmából – főként azoknak, akik még nem olvasták a regényfolyamot, és a bemutatóig már nem is lesz alkalmuk. Mi már alig várjuk a sorozatot.

***

Az elmúlt hetekben a sci-fi blogoszférában nagy sikert aratott egy rajz, amely leginkább egy hatalmas bálnára hasonlít. A színes és részletes ábra a science fiction történetét, annak összefüggéseit mutatja be  – tulajdonképpen egy jópofa, stílusos folyamatábraként.

A rajz és a hozzá tartozó kiegészítés itt megnézhető-elolvasható.

***

A Tor kiadó közleménye szerint októberben jelenik meg Vernor Vinge nagy sikerű regényének, az általunk is méltatott A Fire Upon the Deepnek a folytatása Children of the Sky címmel. A történetről még nem nagyon tudunk szinte semmit, azonban a borítót már ismerjük, sőt, az író az elektronikus kéziratból is megosztott velünk egy screenshotot.

***

Végezetül eheti interjúgyűjteményünk következik:

Interjú Joe Abercrombie-val, A penge maga írójával (angol).  A szerző legújabb regénye, a The Heroes kapcsán nyilatkozott. Abercrombie realisztikus igényű fantasyt ír, és ebben az új könyvében sem tér le erről az útról. A The Heroes három nap és egy ütközet története: hat emberről szól, akik hőssé válhatnak, ám mind tulajdonságaikban, mind motivációikban különböznek egymástól és más-más úton jutnak el a hősiességig. Abercrombie feltett szándéka volt, hogy könyvében hihetően írja le az ütközetet, a háborút, valamint valós, hús-vér karaktereket alkosson, akiknek megvannak a hibáik, az olvasó mégis megértheti őket és közel kerülhet hozzájuk.

Németh Attila, a Galaktika és a GFK szerkesztője válaszol egy sci-fi szerkesztőknek szóló kérdőívre (magyar).

A Fantasy-magazine.com interjúja Steven Eriksonnal, a magyarul is megjelent Malazai bukottak ciklus írójával (angol). Februárban jelent meg Steven Erikson Malazai bukottak könyvsorozatának záró kötete. Az interjúból kiderül, hogy Erikson elég vegyes érzelmekkel élte meg húsz éve készülő, nyomtatásban 1999 óta futó sorozatának befejezését, hiszen élete utóbbi tizenkét-tizenhárom évét jórészt ennek megírásával töltötte. Regényei egyenletes időközönként jelentek meg ezalatt; a motivációját úgy tudta fenntartani, hogy a sorozatra egyfajta metaregényként tekintett, és pontosan tudta, hová akar eljutni a történettel. Érdekes választ ad arra a kérdésre, milyen kölcsönhatás alakult ki a karakterek és a történet között: mivel a világ szerepjátékból nőtt ki, megtanulta, hogy ne ragaszkodjon körömszakadtáig a szereplők tulajdonságaihoz, hanem bátrabban kezelje a jellemüket és hagyja őket spontán módon cselekedni. A szerepjáték adta a világ hátterét is – a gazdag fiktív történelem magyarázata, hogy mind Erikson, mind játékostársa, Ian Esslemont régészek. A szerző új sorozatba kezdett, de tervez a Malaza-univerzumtól független írásokat is.

Videóinterjú Terry Brooksszal, a magyarul is kiadott Shannara ciklus írójával (angol).

Podcast interjú Tobias Buckell-lel, a karibi születésű sci-fi íróval. Róla és az írásairól hamarosan többet is megtudhattok, mert többek közt vele is felvettük a kapcsolatot.

Végezetül, de nem utolsó sorban videointerjú Joe Hillel, Stephen King fiával a Suvudu.comról.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 2 hozzászólás.

  1. Sam Reed szerint:

    Azért az a „genderkérdés” elég furcsén néz ki.

  2. Komaváry szerint:

    Gondolkoztam a „társadalmi nemiségen”,de az még faramucibb lett volna.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon