Az itt olvasható írás nem egy regénnyel, hanem mindjárt néggyel kívánja megismertetni a magyar közönséget. Daniel Abraham első önálló regényei ezek, melyek egyedi, keleties hangulatú fantasy világon játszódnak.

Az egykori, keleti kontinensen elterülő császárság helyén már csak pusztaság terül el. A lakói által megidézett erők döntötték őket romlásba, egy háború, melyre már csak kevesen emlékeznek. Ettől nyugatra terül el a birodalom örökségét magának valló néhány város, melyeket egy-egy khainak nevezett uralkodó és az utkhaiok, a nemesek kormányoznak. A városok hatalmát az andat biztosítja: egy-egy mágiával megidézett, testet öltött eszme, idea. Minden andathoz tartozik egy költő (poet), akik amolyan varázstudók. Egész életüket arra teszik fel, hogy egy különleges grammatika segítségével megidézzenek egy andatot (vagy megkössenek egy meglévőt) és azzal biztosítsák a városok jólétét. Saraykehtben, az első könyvnek helyszínül szolgáló városban Magtalan (Seedless) képes kisarjasztani a magvakat, így adva behozhatatlan előnyt a város textiliparának. Machiban Földlazító (Stone-made-soft) képes bármilyen sziklát laza sárrá változtatni, s ez teszi bányászati fellegvárrá a fagyos metropoliszt. Miattuk támadhatatlanok a városok, hisz mit ér egy sereg, ha egy ilyen isteni hatalmú lény bármikor megnyithatja a földet?

A tetralógia első kötete, a borítófestményt elcsúnyító hatalmas felirattal

Tudja ezt a mindenkori Dai-kvo, a világ egyetlen költőiskolájának vezetője, aki csak a legerősebb akaratú és legélesebb elméjű fiatal fiúkat engedi költővé avatni. Persze senki sem tökéletes. Magtalan „gazdája”, Heshai máig nem képes feldolgozni élete nagy tragédiáját és gyűlöli önmagát. Ez megmérgezte az idézést, így most az andat is gyűlöli őt. De tudják ezt a galtok is, akik egy nyugati ország lakói és a városok kereskedelmi partnerei. Ők nem használnak mágiát,  technológián, részben gőzön alapuló civilizációt hoztak létre. Technikai előnyük ellenére tartanak tőle, hogy a khaiok egyszer majd ellenük fordítják az andatokat, és ezért lassan szervezkedni kezdenek. A városok hangulatát figyelve könnyű felfedezni a hasonlóságot a Távol-Kelettel míg a galtok a XIX. század Európájára hajaznak néhány vonásukban. Ám a közös pontok itt véget is érnek. Negatívum azonban, hogy miért nem gondolt senki arra, hogy a költőket el lehetne intézni egyszerű orgyilkosokkal, és ezáltal a városok gazdasági és katonai erejének sarokpontját szépen kiiktatni? Ez a kérdés a Quartet végéig megválaszolatlan marad.

 

Második kötet - fagyos viszonyok

Színpompás háttérvilága ellenére a Long Price karakterközpontű sorozat. Ugyan a harmadik-negyedik kötetben játszódó események már az egész világra kihatással vannak, de mindezt az egyes szereplők szemszögéből látjuk. Egyik figura sem hős, és noha akadnak köztük kivételes egyéniségek, mégis mindannyian esendő emberek. Igazából két főszereplője van a tetralógiának, akiknek sorsa több ponton is összekapcsolódik. Az egyikük Maati Vaupathai, aki költőnek készül, és a kiképzésükre szolgáló iskolában találkozik Otahhal, aki Machi uralkodói családjának gyermeke. Otahot az iskolából való kilépése száműzötté teszi, saját vérével és verítékével küzd az életben maradásért, és szép lassan egyre feljebb kerül a társadalomban. Tettrekész és sokat látott ember, míg Maati inkább filozófikusabb, töprengő figura. Életében hatalmas hullámhegyek és hullámvölgyek követik egymást, a költőtől a kegyvesztettig vezető utat kétszer is megjárja, hogy öregkorában olyan döntést hozzon, amely milliók sorsát befolyásolja majd.

Harmadik kötet - háború

Öregkort említettem, nem véletlenül. A négy kötet ugyanis végigkíséri kettejük életét. Az A Shadow in Summerben még fiatalok, Maati szinte még gyerek. Itt alapozódik meg kettejük kapcsolata, itt ismeri meg az olvasó a nyári városok (summer cities) különleges világát. A Saraykehtben történtek azonban még csak a későbbi események felvezetőjének tekinthetők. Lassan árnyék vetül a khaiok földjére, és a galtokkal való konfliktusnak is csak a csírái vannak meg. A tizenöt évvel később játszódó A Betrayal in Winterben már mindketten érett férfiak és sorsuk egybefonódik a fagyos Machi városában játszódó örökösödési viszállyal. Politikai gyilkosság keveredik intrikával, de számomra mégis ez volt a sorozat leggyengébb kötete. Túl vontatottnak éreztem, és elmúlt az újdonság varázsa is. További évtizedek telnek el az An Autumn Warig, mely azonban egyértelműen a sorozat tetőpontja. A többi résszel ellentétben rendkívül pörgős regény, és Abrahamnak sikerül végig feszültségben tartania az olvasót. A tizenöt évvel ezután játszódó The Price of Spring tulajdonképpen egy hosszú epilógus, és egyben a Quartet legfilozofikusabb része. Lassú cselekménye ellenére mégsem unalmas.

Negyedik kötet - egy hosszú epilógus

A további fontosabb szereplők közül a kedvencem Balazar Gice, a galtok hadvezére. Ezrek vére tapad a kezéhez, mégsem tudnám gonosznak vagy épp kegyetlennek nevezni. Szintén érdekes karakter Idaan, Otah testvére, akit a második részben ismerünk meg. Hidegvérű intrikus, de ábrázolásánál a szerző kicsit túlzásba viszi a lelkiismeretfurdalást. Határozottan szimpatikus viszont a negyedik részben, ahol némileg ugyan megkeseredett, de jópár érdekes életbölcsességet a szájába ad a szerző, amit egyébként más szereplőkkel is nem egyszer megtesz. Sorolhatnám még, de felesleges. Abraham nem dolgozik kiemelkedően sok karakterrel, de akit jobban megismertet velünk, azok kivétel nélkül hús-vér figurák. Különösen tetszett, hogy a szereplők valóban részei a gazdagon kidolgozott világnak. Foglalkozásuk, életük remekül beleillik a fiktív kultúrák valóságába, és nehéz sablonokra akadni. Ugyanúgy szinte élnek a városok is, ahol a khaiok alattvalói a szavak mellett egy sajátos gesztusnyelvvel is kommunikálnak, melyet Abraham gyakran kiemel.

A második kiadás (Orbit Books) első kötete

És hogy miért Long Price? Nos azért, mert mindennek ára van. Legyen szó mágiáról, uralkodásról, győzelemről vagy épp egyszerű döntésekről. A kérdés, hogy ki fizeti meg. Ezt megtanulja Maati, amikor önhittségéért az egész világ fizet, megtanulja Otah, aki egyre nehezebb döntéseket kényszerül meghozni mások érdekében. Tudja ezt Balazar, aki szörnyűségekre ad parancsot, hogy megmenthesse a világot attól a végveszélytől, ami talán csak a képzeletében él. De említhetném még Idaant, akit szörnyű tettéért lelkiismerete kínozza, vagy Vanjitot, a labilis idegzetű költőtanoncot, aki visszaél a hatalom nyújtotta lehetőségekkel, majd lassan megőrül. Éppúgy tönkreteszi őt a hatalom, ahogy az egykori császárságot is tönkretette.

A második kiadás második - befejező - kötete.

Mint a fentiekből kiderült, a Long Price Quartet egy karakterközpontú,  filozófikusabb, nem különösebben akciódús sorozat,  melynek cselekménye sokszor belassul, de ez utóbbitól – szerintem – nem válik unalmassá.   Abraham saját bevallása szerint lezárta  a világ történelmét, nem kíván már visszatérni ide, ami módfelett sajnálatos. Viszont igencsak termékenyen ír további műveket. Nem kíván leragadni az epikus fantasynál és különféle álneveken publikál.  M.L.N. Hanover néven jegyzi a The Black Sun’s Daughter című urban fantasy sorozatot, míg egyik legújabb sci-fi projektje (James S. A. Corey néven) a Leviathan Wakes című művel indul útjára 2011 júniusában. De a fantasy szerelmeseinek sem kell szomorkodniuk: 2011. április 7-én jelenik meg a The Dragon’s Path, a The Dagger and the Coin című, már említett ötrészes sorozat első kötete. A szerző tudatosan szakít a Long Price témáival és hangulatával és egy könnyedebbnek, akciódúsabbnak ígérkező regényt írt, mely egy reneszánsz fejlettségű világba kalauzolja az olvasókat. Több review-oldalhoz hasonlóan már én is nagyon várom.

További információk

  • A megjelenés háttere is tartogat izgalmakat. Mind a négy kötet a Tor Booksnál jelent meg, és kiváló kritikákat kapott. De aztán a negyedik részt valamiért nem jelentették meg puhakötésben (mass market paperback), aminek néhány hónappal kellett volna követnie a keménykötést. Ez sokak számára csalódás volt. Állítólag a rossz eladási mutatók játszottak benne szerepet, de többen a kiadó felelősségét emlegették, míg mások azt emelték ki, hogy a könyveket alig látták a boltok polcain, így a folytatásokat se nagyon vették. Kár érte, mert személy szerint a szerzőt az elmúlt évek egyik nagy tehetségének tartom. Szerencsére ezt így gondolta az Orbit is, és nemcsak a Long Price-t adták ki két kötetben (összehasonlíthatatlanul csúnyább borítóval), de öt újabb regényre is leszerződtették az írót.

Hasznos linkek

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon