Hírsaláta, 7. hét

Közzétette: cikkbot 4 hozzászólás

Megjelent a 2011-es Hungarocon programterve. A salgótarjáni találkozón több olyan előadás is várható, amit SFmag-os szerkesztő tart.

***

Miért gyenge a szerepjáték-irodalom? Jon Sprunk erre keresi a választ a Tor.com-on.

A szerző a szerepjáték-irodalom gyengeségéért több tényezőt okol: egyrészt a világ kötöttségét, hiszen szerinte a karakterek tulajdonságainak számszerűsítése, a kasztok létezése és az abból eredő viselkedés- és gondolkodásbeli megkötései – annak ellenére, hogy a játékban tökéletesen alkalmazhatók – irodalmilag megjelenítve elnagyolttá, karikatúra-szerűvé teszik a szereplőt. Egy irodalmi mű szereplője Sprunk szerint azt tükrözi, hogyan látja a mű szerzője a világot, míg egy szerepjátékhoz írt történet szereplője a játék tervezőinek világlátását mutatja be. Második megfigyelése, hogy a szerepjáték gyakran a valóságtól menekülésről, vágyak beteljesítéséről szól, amiről nehézkes jó irodalmat alkotni. A harmadik okot a különböző társaságok kalandjainak egyediségében véli felfedezni.

A cikk konklúziója egy tanács kezdő szerzőknek: ne írjanak szerepjáték-világra, vagyis írjanak – de csak gyakorlásképp; ha lehet, inkább ne tegyék még nehezebbé saját magunknak a publikálás felé vezető utat azzal, hogy kötött világra írt regénnyel próbálnak betörni a piacra.

***

N. K. Jemisin, a The Hundred Thousand Kingdoms írója vitatémának feldobta az epikus fantasy maszkulin jellegét és feminizálódásának lehetőségeit. Még nem késő bekapcsolódni a beszélgetésbe.

Vitaindító cikkében azt vizsgálja az írónő, hogy megfigyelhető-e férfiközpontúság a hősi fantasyben, illetve jelen van-e bizonyos vonakodás, ellenállás az alzsáneren belül a nőiesség vagy a feminizmus megjelenésével szemben. Jemisin gondolatai egy írókollégájával folytatott beszélgetés után indultak meg, amikor Jemisin szóba hozta, hogy a regényeiben, pl. a The Hundred Thousand Kingdomsban található szexjelenetek nemtetszést váltottak ki néhány olvasójánál. Kollégája erre más írókat, pl. Richard Morgant említette, akinek műveiben a legalább annyira nyílt szexjelenetekre nem érkeztek hasonló reakciók (a ford. megjegyzése: de igen, Morgan egyik tavaly őszi blogbejegyzésében bemutatott egy gyűlölködő levelet, amit a The Steel Remainsben megjelenő homoszexualitáson felháborodott olvasójától kapott…). Jemisin arra gyanakszik, hogy az olvasókat a nem férfiszemszögből bemutatott szexualitás zavarta. A vitaindító második felében a hősi fantasy értelmezéséről, meghatározásáról ír.

***

Az alternatív történelem rajongói egy teljességre törekvő gyűjteményt találhatnak a www.uchronia.net oldalon, néhány magyart is felsorolnak.

***

Felicia Day, akit a The Guild című sorozatban mint online fantasy-játékfüggőt ismerhettünk meg, most átkerült a képernyő túloldalára – még idén bemutatják legújabb websorozatát, mely a Dragonage világában játszódik. Az SF körökben népszerű színésznő elf bérgyilkost alakít.

***

Márciusban megjelenik a Worldchanging új, javított kiadása. A bright green zöldmozgalmak bibliája a jelen és a jövő határán egyensúlyozva próbál választ korunk környezeti problémáira. Inspiráló ötlettár nem csak sci-firajongóknak és futurológusoknak, de mindenkinek, aki szeretne valamit tenni bolygónk jövőjéért.

***

A kanadai sci-fi szerző, az SFmagon is bemutatott Peter Watts nagyon súlyos betegséggel került kórházba: húsevő baktérium támadta meg a szervezetét. Az állapota azóta szerencsére sokat javult, mint ez a blogjáról is kiderül.

***

Lehet, hogy hamarosan mozivászonra kerül Philip K. Dick egyik leghíresebb regénye is? Dick könyveiből számtalan film készült már, az Ubik azonban eddig kimaradt a szórásból: most a kellően elborult Michel Gondry (Egy makulátlan elme örök ragyogása) jelentette be, hogy a sci-fi klasszikus adaptációján dolgozik. A rendező legutóbbi filmjét, a Zöld darázs képregényfilmet elég csúnyán lehúzta a kritika, remélhetőleg az Ubikkal megint a régi formáját fogja mutatni.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 4 hozzászólás.

  1. szs szerint:

    Jellemző, itt vannak a hiányolt összefoglalók a linkelt cikkekről, bejegyzésekről, erre én írom az első kommentet hozzá… 🙂

  2. onsai szerint:

    Mert mi némán tiszteljük azt a hatalmas munkát, amit végzel ezekkel. 🙂

  3. Hanna szerint:

    Az összefoglalókat egy segítségünkre siető hős lovag / olvasó, Udvari Máté készítette, köszönjük neki a segítséget!

  4. szs szerint:

    Én mindössze csak az összecopyzója vagyok a Hírsalátáknak, elnézést, ha másképp jött volna le, nem kívántam idegen tollakkal ékeskedni.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon