Nincs új a nap alatt. Lassan elmondhatjuk, hogy amit tisztes sci-fi/horror filmes kitalálhat és megcsinálhat azt már elődei megtették. Ezzel persze nem is lenne baj, alapvetően ez egy ilyen műfaj. Nem egy filmet láttunk ebből a kategóriából, ami innen-onnan ismerős ötleteivel és megvalósításával is képes volt szórakoztatni és lekötni a néző figyelmét. Ráadásul az is előfordulhat, hogy ami egy sci-fi fanatikusnak tetszik, az egy filmőrültnek vagy horror-imádónak nem, és vice versa. Most pedig tegyük fel a kérdést: a Pandorum című film a „jó” vagy a „rossz” kategóriába tartozik?

A XXII. században a Föld népessége túllépi a 24 milliárdot. Az folyamatos víz és élelemhiány miatt a konfliktusok állandósulnak, az emberi fajt a kihalás fenyegeti. Ekkor fedezik fel egy távoli csillag Tanis nevű bolygóját, mely tökéletes élettérnek ígérkezik. Elindítják hát az Elysium nevű csillaghajót, fedélzetén több tízezer hibernált utassal, hogy a bolygó első telepesei legyenek. Ezen a hajón ébred fel hibernálásából Bower (Ben Foster), aki a karján lévő tetoválás alapján a hajó gépésze. A fagyasztás miatt elsőre semmire sem emlékszik, és csak fokozatosan térnek vissza az emlékei. Hamarosan társasága is lesz, felettese, Payton (Dennis Quaid) személyében, aki szintén most ébred fel. A hajón furcsa áramszünetek futnak végig, a hídra vezető ajtó nem nyílik, és semmilyen adást nem fognak a rádión. Így tehát Bower elindul, hogy újraindítsa a reaktort, remélve, hogy akkor megjavulnak az elromlott szerkezetek, és fény derül, mi is történt, amíg ők aludtak. És innentől válik a film horrorrá. Az üres folyosókon ugyanis hátborzongató szörnyek vadásznak a maroknyi ébren lévő emberre. Ráadásul a menekülők sem éppen barátságosak, a másikat vagy azonnal megölik, vagy csaléteknek használják. Bowernek végül sikerül maga mellé állítania egy ázsiai harcos farmert (Cung Le) és a volt biológus Nadiát (Antje Taue), akikkel elindul a hajó gyomrába, keresztül a szörnyek tömegén.

Már a történetből is látszik, hogy nem egy eredeti mozival van dolgunk. Travis Milloy forgatókönyvíró és a rendező, Cristian Alvart eredetileg két különböző ötletet gyúrt össze, nem titkoltan a már ismert sablonokat használva. Aki látott már párat a nyolcvanas-kilencvenes évek alap-sci-fi filmjeiből, annak nem sok újdonság fog szerepelni a filmben. Van itt egy csipetnyi Alien, Halálhajó, A dolog, Pitch Black, sőt, még a Resident Evil is megidéződhet, és még folytathatnánk a sort. A német rendező úgy látszik nem akart fejjel menni a falnak egy teljesen új ötlettel, ami félő, hogy nem úgy működik, ahogy szeretné. Ezért inkább a jól bevált sémákat – kihalt űrhajó a semmi közepén, üresen kongó folyosók, vadászó mutáns szörnyek, egymás ellen támadó túlélők, titokzatos pszichológiai betegség (na ez maga a pandorum), sőt, még az alapfelállás, a Földről induló generációs csillaghajó sem új a filmek közt –, és akcióval megspékelve próbált valami élvezhetőt alkotni. És most jött el az ideje, hogy fellebbentsük egy, a háttérben dolgozó férfi nevét: Paul W. S. Andersonét. Akinek nem csengene ismerősen ez a név, annak eláruljuk, neki köszönhetőek többek között a Resident Evil filmek, az Alien vs. Predator című, a két klasszikus szörnyet egymásnak ugrasztó borzalmas mozi, és még sok egyéb film, ami az akcióval akarta elkendőzni forgatókönyvbéli hiányosságait. Mindazonáltal két mentő dolgot meg kell említenünk Anderson és a Pandorum viszonyával kapcsolatban: egyrészt Anderson itt csak producer öt másik emberrel együtt, ill. rendezőként felmutathat egy igencsak egyedire sikerült filmet, és ez a Halálhajó. Hogy ez összességében mit jelenthet? Talán csak annyit, hogy a rendezőnek kellett egy kis pénz a filmjéhez, és Andersonnak, aki láthatóan vonzódik a sci-fi horrorhoz, megtetszett ez a forgatókönyv. Mindenesetre ez a kis mellékes infó jól behatárolja, milyen film is a Pandorum.

Említettük, hogy a rendező, Cristian Alvart német származású. Ez azért is fontos, mert maga a film is német-amerikai koprodukcióban készült. A Pandorum több anyagi forrás mellett a Német Szövetségi Filmalapból hatmillió dollárt kapott, ez a német film történetében a második legnagyobb összegű kiutalt támogatás (az első a Ninja Assasin című filmnek adott hét és fél millió dollár volt). Persze a német „társszerzőség” nem csak ennyiben nyilvánul meg. A filmet a potsdami Babelsberg Studióban forgatták, a rendező és több producer mellett a vágó, a zeneszerző és majdnem minden egyéb feladatkört ellátó személy német volt. A Nadiát játszó Antje Traue is német színész, akárcsak a kisebb mellékszerepekben feltűnő alakok. Így ezeknek a fényében elmondhatjuk, hogy a Pandorum inkább német film, mint amerikai, és mint ilyen talán az eddigi legnagyobb szabású sci-fi produkció hazájában.

De még mindig nem sikerült választ adnunk a kérdésre, hogy jó film-e a Pandorum? Nos azt mondanám, nem rossz, de láttunk már jobbat is. Ami a film pozitívumai mellé írható, az a klausztrofóbiás hajóbelső, ami tökéletes légkör egy horrorfilmhez, sötét van, csak pár fényforrás villog, minden zörög, furcsa zajokat hordanak a csövek. A hangokra külön kap egy pluszpontot a film, egészen jól összeválogatták, mikor milyen zörej szóljon és mit jelentsen nekünk. A színészi alakítással sem lehet nagy bajunk, bár igaz, nincsenek kimagaslóan játszó szereplők, még a sok helyütt kiemelt Ben Foster is csak a flashback-ekben mutat valami pluszt. Dennis Quaid enyhén őrületbe hajló figurája pedig hol jól mutat a vásznon, hol az öncélú gonosz groteszk karikatúrája. Pozitívumként hozhatóak fel még az akciójelenetek, melyeket bár igyekeztek szinte az élvezhetőség határáig szétvágni, mégis el lehet rajta szórakozni. A lények próbálnak idegenek és hátborzongatóak lenni, de ez csak úgy a film feléig működik, utána már mindenkiben összeállt a rájuk jellemző séma egyéb filmekből. Amit viszont erős negatívumként róhatunk fel a filmnek, az a háttér hiánya. Gondolok itt a hátrahagyott Földre. Kapunk ugyan pár visszaemlékezést, és néha sikerül is elkapni a hangulatot (pl. az egyik jelenet hátterében látszódó Brandenburgi kapuval), de mindez kevés. Vagy ki kellett volna hagyni az egészet, feladva ezzel még Bower karakterének árnyalását is, vagy kicsit több hangsúlyt fektetve rá, de akkor nem csak az ő múltját kellett volna megmutatni. Igazság szerint, egy ilyen szörnyfilm ezek nélkül is jól működik, nem kell mindig feltétlenül mély gondolatokat beleültetni egy-egy történetbe.

Talán úgy összegezhetnénk a Pandorumot, mint egy érdekes, de nem elég ambiciózus próbálkozást, ami megpróbálkozik a már ismert sablonok egyedi kombinációjával, egy pontig sikerrel, de sajnos így sem képes tökéletesen egyedit létrehozni. A szörnyfilmek kedvelőinek kellemes szórakozást nyújthat, akik viszont egy mélyebb cselekményű filmre számítanak, csalódni fognak. El kell fogadni, hogy a jól megkomponált látvány és a film végéig fenntartott feszültség így is több, mint amit ettől a filmkategóriától manapság elvárhat az ember.

Hasznos információk:

  • A filmben a készítők családtagjai is feltűnnek: Ben Foster öccse, Jon egy hibernációból felébredő férfit játszik, a filmben feltűnő gyerek mutánst pedig a rendező kislánya alakítja.
  • A Pandorum kritikai megítélése igencsak széles skálán mozog. Elég csak annyit mondanunk, hogy míg az imdb-n jelenleg 6,8-on áll – ez egy erős közepes, szórakoztató film kategóriája –, addig a Rotten Tomatoes-on 28%-on.
  • A film a tervek szerint egy trilógia része lenne, de a bevételek és a kritikai visszhang miatt kétséges, hogy elkészül-e a másik két mozi.

Hasznos linkek:

Hivatalos honlap

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Eddig 11 hozzászólás.

  1. korum szerint:

    Nekem tetszett.
    Van még egy nem túl régi film ebben a kategóriában (pár ember bóklászik egy félelmetes nagy űrhajóban), ez pedig a Cargo, az sem volt rossz.

  2. raves szerint:

    Szerintem nem csak az a baj a Pandorummal, hogy klisés a sztorija. Számomra az egész hiteltelen és hatásvadász volt. Aláírom, hogy voltak jó pillanatai, de aztán jöttek az akciórészek és… pfff.
    Tehát nálam csak kettes az ötből.

  3. hanna szerint:

    Én a lények feltűnésénél mondtam azt, hogy jaj ne már, fogadjunk, hogy ők az elkorcsosult űrhajósok, és tényleg. A morlock-szindrómán is túl kéne lépnie a filmeseknek, mert kezd unalmassá válni.

  4. mergenc szerint:

    Én védeném, pont a nyomasztó hangulata miatt. Az említett zajokkal és a villódzó fényekkel telitalálat az üres hajó, engem inkább az Alienre emlékeztett. Ráadásul részemről a sztori hiányosságait simán azzal magyaráztam, hogy trilógia lesz (nem tudom mondjuk, hogy lehet folytatni, szerintem a vége egészen aranyosra sikeredett).
    Nem kell(ett) persze egy hű, de komoly filmet várni, de amit vállal, azt hozza, ami pedig egy helyenként horrorba hajló akcióscifi: annyi, nem több.
    Annak viszont kimondottan jó.

  5. Küry szerint:

    „Nincs új a nap alatt. Lassan elmondhatjuk, hogy amit tisztes sci-fi/horror filmes kitalálhat és megcsinálhat azt már elődei megtették.”

    Ezzel vitatkoznék. A sci-fi filmeket és irodalmat összehasonlítva szembeötlő az előbbi általános sivársága. Pár kivételtől eltekintve akció/horror filmeket találunk sci-fi maskarába bújtatva. Bőven lennének még kiaknázható ötletek a filmek számára, elég lenne az irodalomból kölcsönözni őket.

    Szerintem inkább arról van szó, hogy jobban megéri a jól bevált klisével a biztos bevételre hajtani, mint kockázatot vállalni valami ismeretlennel és újjal. De ez korántsem jelenti azt, hogy már „mindent megcsináltak”.

  6. acélpatkány szerint:

    Küry: van abban valami amit mondasz. Szemmel láthatóan a sci-fi bőrbe bújt horrorok közt már évek óta ugyanazt a klisét variálják. Én nem ismerem a horror irodalmat, elfogadom, hogy vannak még ötletek, amiket a filmesek átvehetnének.

  7. corpus szerint:

    Én olvastam régebben egy regényt, magyar szerző tollából. Kísértetiesen hasonlít a két történet egymásra. …és ezt a szerzőnek is megmondtam! 🙂 (Természetesen, a film akkor még a fasorban sem volt.)

  8. anarchoid szerint:

    En befuvezve lattam ezt a filmet es halalosan paraztam az egesz alatt 😉 es irto jovooolt 😉

  9. Chelloveck szerint:

    Én egyszer úgy befüveztem a Kálvin téren, hogy végigparáztam az éjszakámat, még Pandórum sem kellett hozzá. 😛

  10. Hoild szerint:

    Quake-generációra szabott produktum. Style over substance akciószemét Sci-Fi horrornak álcázva.

    A Ninja Assassinbe is befektettek több millát? Mi a fene van ezekkel a németekkel???

  11. Csenky szerint:

    Annyit sikerült leszűrnöm több site-on utánaolvasva, hogy akinek az Alien jutott eszébe róla, annak többnyire tetszett, akinek meg nem, az utálta. Én az Alien rajongók mellett vagyok, ez a film mindenképp megéri a játékidejét.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon