Januári előzetes

Közzétette: cikkbot 9 hozzászólás

Az SFmag 2010 novemberében indult, és azóta több mint nyolcvan ismertetőt, esszét és egyéb cikket közöltünk, a stáb tovább bővült, és számos terv alakult ki a jövőre nézve, amelyek közül néhányat szeretnénk megosztani veletek.

Minden hónapban fogunk novellákat közölni, mind magyar fantasztikus szerzőktől (folyamatos pályázatunkat itt találjátok), mind kéthavonta egy-egy külföldi írótól (ha van javaslatotok, kit keressünk meg, itt ajánlhattok szerzőket és konkrét novellákat). A novellákat a hó közepén kereshetitek az oldalunkon, a könnyebb olvashatóság kedvéért igyekszünk mindegyiket többféle formátumban (pdf, epub prc) letölthetővé tenni. 2011 végén a novellákból ingyenes e-könyv formátumban válogatást adunk közre.

Havonta legalább egyszer (a negyedik héten) tematikus hetet tartunk, hol egy ország fantasztikus irodalmából szemezgetünk, hol egy érdekesebb témát járunk körbe (és várjuk a javaslatokat, tippeket!). Természetesen minden pénteken megjelenik a hírsaláta, és érdemes nem csak reggel, de délután is visszanézni az oldalra, mert sokszor két cikk is kikerül.

Szeretnénk idén megjelenni a fontosabb magyarországi fantasztikus eseményeken, ahol élőben is ki lehet bennünket faggatni a könyvekről, filmekről, képregényekről és tervekről.

Az SFmagon a cikkekhez hozzászólni csak LFG.HU-s regisztrációval lehetséges (élesítéshez előbb be kell jelentkezni az LFG.HU oldalán). Sajnos időnként előfordul, hogy a megjegyzést átmenetileg nem engedi elküldeni a rendszer (ilyenkor kicsit később már működik a kommentelés), ennek a hibának a kiküszöbölése folyamatban van, de a fórumon vagy a Facebookon is lehetőség van visszajelzésre.

Várjuk a javaslataitokat, meglátásaitokat – szeretnénk olyan oldalt működtetni, amely a céljaink teljesítése mellett számotokra is vonzó.

És egy kis ízelítő a januári, év eleji tervek közül, természetesen a teljesség igénye nélkül:

A bőség zavarával küzdve igyekszünk minél színesebben összeválogatni a heti, havi megjelenéseket.

E havi kiemelt tematikánk a német sci-fi, írunk a Die Audienzről, a német sci-fi díjakról és közzétesszük Jakob Schmidt Szüret című novelláját.

Sci-fi fronton írunk John Brunner A Stand on Zanzibar című regényéről, lesz szó Robert J. Sawyerről és a FlashForwardról. Szeretjük az igényes, hard sci-fi felé közelítő űroperákat, csak sajnos kevés jelenik meg közülük magyarul. Lesz szó Vernor Vinge Hugo-díjas regényéről, az A Fire upon the Deepről, jön John Scalzi is, aki pár éve az Old Man’s War című regényével robbant be a köztudatba, és írunk újra Iain M. Banksről – ezúttal egy magyar nyelven is megjelent Kultúra-regényéről közlünk egy dupla kritikát, valamint hamarosan bemutatjuk Alastair Reynolds Revelation Space című első regényét és Anglia legnagyobb példányszámban fogyó sci-fi írójának, Peter F. Hamiltonnak legújabb Void-trilógiáját is.

Hamarosan olvashattok egy kedvcsinálót az első két Sandman képregényről (és nemsokára írunk a 3. kötetről, az Álomországról is), és ha már Neil Gaiman, újra lesz játék, de a részleteket majd néhány nap múlva áruljuk csak el.

Végre elkezdünk a képregényekkel is foglalkozni, januárban egy egyelőre csak angolul elérhető Vertigo-sorozatról tervezünk írni, valamint egy klasszikus Alan Moore-alkotást is felidézünk (amit Moore természetesen nem igazán kedvel).

Fantasy terén bemutatjuk többek közt Juliett E. McKenna The Aldabreshin Compass című regényciklusát, folytatjuk Anne McCaffrey Pern-saga köteteinek ajánlóit is, és írunk az azóta sztáríróvá vált Brandon Sanderson bemutatkozó regényéről, az Elantrisról. Sőt, hogy egy kicsit még irodalmibb vizekre evezzünk, elkezdünk foglalkozni Murakami Harukival is, aki kortárs mágikus realista japán író, a neve állítólag felmerült az idei irodalmi Nobel-díj kapcsán is).

Jud újra a képzőművészet vizeire evez, Borítófestők két tűz között címmel. Megkezdett cikksorozataink, több részes cikkeink idén folytatódnak, mint például Galántai Zoltán jövőkutatásos sorozata (pl. a jövő házastársáról), Hanna az űrutazásról és lehetséges módozatairól gyűjtött össze néhány érdekességet, szs pedig újra az e-könyvekről elmélkedik, tovább folytatva a megkezdett gondolatkísérletét.

Újra lesz novella (ingyenesen letölthető prc és epub formátumban is!), folytatjuk az angol nyelvterület felé megkezdett missziónkat, és igyekszünk bemutatni a magyar sci-fit és fantasyt a külföldről az oldalra látogató érdeklődők számára is.

Lesz szó aktuális és elfeledett fantasztikus filmekről és sorozatokról, pl. (a Primerről és a The Ninesról), szeretnénk foglalkozni a horror tematikával is, és írunk minden egyébről, ami közben még jön, és ami a felsorolásból kimaradt.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 9 hozzászólás.

  1. eorat szerint:

    Kicsit félve olvastam az SFmag első pár bejegyzését, de pár nap után kivívtátok minden elismerésemet és azóta is folyamatosan hozzátok a színvonalat!
    Ha nagy vonalakban tartani tudjátok a terveket, akkor ez lesz az egyik legjobb oldal(világszínvonalon nézve is), ami ezzel a témakörrel foglalkozik!
    Gratulálok a csapatnak és sok sikert kívánok az elkövetkezendőkben!

    Éorat

  2. archnihil szerint:

    „valamint egy klasszikus Alan Moore-alkotást is felidézünk (amit Moore természetesen nem igazán kedvel).”
    Hmm… hamár ilyen titokzatosak voltunk, akkor szívből remélem, hogy ez nem egy Watchmen disszertáció lesz. :p

  3. noro szerint:

    „Fantasy terén bemutatjuk többek közt Juliett E. McKenna The Aldabreshin Compass című regényét”
    Mármint regény-tetralógiáját, nem?

  4. tapsi szerint:

    noro: természetesen 🙂 nem hagyunk ki egy égtájat sem. Bár én már csak a „regényciklusát” láttam a cikkben, ami meg stimmel…

  5. hackett szerint:

    Éorat:
    Köszönjük!
    A terveket, célokat pedig igyekszünk tartani, ésha lehet túlszárnyalni.:)

    archnihil:
    Nem, ezt másfél évvel a Watchmen után írta.:)

    noro:
    Jogos, javítottam. Pedig nézegettem is, hogy a borítómixbe melyik rész borítóját rakjam bele.

  6. hackett szerint:

    tapsi:
    Bos, valószínűleg egy perccel megelőztelek a javítással.:)

  7. christiancrowe szerint:

    Hackett!

    Nem emlékszem, lehet valahol volt róla szó, de a Julian Comstock-ról várható mostanság cikk?

  8. ker0 szerint:

    Jó a mézesmadzag, gratula az eddigiekért is, szerintem profi.

  9. bepe szerint:

    igen, a cikk neve lehetne `mezesmadzag` is 😀

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon