Könyvtárosként tisztában vagyok vele, hogy néha egészen váratlan dolgokra bukkanhat az olvasó kedvenc bibliotékájában. Én olvasóként az utóbbi időben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba járok gyűjtögetni, ebben a sorozatban az ottani érdekesebb leletekről számolok majd be. Ezúttal egy Larry Niven-novelláskötetről. 

Larry Niven (1938-) hiába ötszörös Hugo-díjas, hiába van szép kollekciója más díjakból is, magyar kiadások tekintetében elég mostoha sorsa van. Önálló regényei közül egyedül a Gyűrűvilág jelent meg magyarul, ezen kívül néhány novelláskötetet adtak ki, és persze jelentek meg írásai a Galaktikában is. 

Larry Niven: A Hole in Space

Larry Niven: A Hole in Space

 Márpedig Nivent érdemes olvasni, ezt bizonyítja a Szabó Ervinben kezembe akadt A Hole in Space kötet kilenc novellája és a kakukktojásként benne megbúvó tudományos esszé is. Már a borító is azzal kecsegtet, hogy itt olvasható az 1975-ös Hugo-díjat elnyert novella, a The Hole Man. Engem nem is ért csalódás. 

A nyitó Rammer mindjárt Niven egyik kedvelt világában, a State-univerzumban játszódik, a novella maga lett az öt évvel későbbi A World Out of Time című regény alapja. A történetben egy hibernációból felébresztett férfi sorsát kísérjük figyelemmel. Ebben a jövőben alaposan ki kell érdemelni azt, hogy a felolvasztottakat életben hagyják, és a munkalehetőségek elég behatároltak a 20. század fiai számára. 

Az Alibi Machine a teleportálás mindennapossá válása után játszódik. A bűnelkövetés a teleportáló fülkék (displacement booths) elterjedésével nagyban leegyszerűsödött, viszont az új technika új buktatókat is hordoz a bűnözők számára. 

Szintén ebben a világban játszódik a The Last Days of the Permanent Floating Riot Club, melynek „hősei” kisstílű bűnözők, akik a teleportálás segítségével zendülések közepén jelennek meg, hogy aztán kevésbé feltűnően szabadítsák meg tartalmuktól a kirakatokat. 

Az A Kind of Murder megintcsak teleportálással foglalkozik és megint csak krimi. Az alibi ebben az esetben is csak majdnem tökéletes.

Az All the Bridges Rustingban Niven szellemes módon ötvözi a teleportálás és a csillagközi űrutazás motívumait. A novella központi kérdése, hogy miképpen lehet megmenteni egy szomszéd csillagrendszerben szerencsétlenül járt űrhajó személyzetét. Az egyik legerősebb írás a kötetben.

Larry Niven (Fotó: David Corby)

Larry Niven (Fotó: David Corby)

Ismét „bejáratott” niveni világba vezet minket a There Is A Tide című novella, mégpedig az Ismert Űr univerzumába. Ebben az írásban a magányos űrhajós Louis Wu egy földönkívüli űrhajó személyzetével vetélkedik egy valószínűleg rendkívül értékes leletért. 

A Bigger Than Worlds a fentebb már említett kakukktojás: a tanulmányban Niven olyan kozmikus élettereket és/vagy űrutazási eszközöket mutat be megvalósításuk esélyével és problémáival együtt, mint a generációs űrhajók, a „repülő városok”, vagy éppen a Dyson-gömbök, de természetesen nem maradnak ki a gyűrűvilágok sem. 

A $ 16 940 000 egy rövid krimi, igazából nem értem, miért került a válogatásba, nem illik a többi írás közé. 

Annál inkább a Hugo-díjas The Hole Man, amelynek szereplői az egykori marsi civilizáció meglehetősen jó állapotban fennmaradt emlékeivel találkoznak, majd a köztük lévő konfliktus minden idők legkülönösebb gyilkosságává fajul, melyet idővel egy kozmikus katasztrófa is követ. 

Számomra mégis a The Fourth Profession című kisregény a kötet legerősebb darabja. Ebben megismerkedhetünk egy kereskedőcivilizáció értékrendjével és lélegzetelállító tudományos fejlettségével, a szereplők szembenéznek egy a Földet fenyegető végzetes katasztrófával, majd épp azok eszközével hiúsítják meg, akik azt okoznák. Mindezt Niven úgy oldja meg, hogy mindössze három szereplőt ismerünk meg alaposabban: kiváló kamaradráma alapja lehetne. 

Remek válogatás tehát a kötet, az írások nyelvezete jól érthető, még a tudományos cikket is könnyen követni tudtom. Úgyhogy, ha valaki kedvet kapott: irány a Szabó Ervin, a földszinten hátul kell keresni. 

Kapcsolódó információk: 

  • A Gyűrűvilág a Hugo-, a Nebula-, a Locus- és a Ditmar-díjat is elnyerte.
  • Niven legutóbbi regénye, a Playhouse 2006-ban jelent meg.

Kapcsolódó linkek: 

Larry Niven rajongói honlapja 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 3 hozzászólás.

  1. angelpriest szerint:

    A The Hole Man és a The Fourth Profession érdekesnek tűnik. Egyébként imádom Nivent, bár jobbára csak a Galaktikákban fellelhető novellákat olvastam tőle. A Gyűrűvilág gyakorlatilag beszerezhetetlen, pedig már két éve vadászom rá. Igaz, kivehetném könyvtárból is, de az túl egyszerű lenne. 🙂
    A legjobb novella talán, melyhez volt szerencsém az írótól a Pörgõ hengerek hatása a globális kauzalitásra. Az ütött. 🙂

  2. crei szerint:

    Egyetértek. Nálam is TOP 10-es a novi.

    Ha már Niven, akkor a Szálkát meg kell említenem, ami egy nagyszerűen végigvitt ötlet, Jerry Pournelle-lel vállvetve elkövetve.

  3. tapsi szerint:

    A Gyűrűvilág 40. évfordulójára a tor.com szedett össze egy cikksorozatot http://www.tor.com/blogs/2010/10/ringworld-40th-anniversary-on-torcom

    Itt pedig egy interjú http://www.scifinow.co.uk/interviews/interview-larry-niven/

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon